Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 10 apr 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Tijd voor boetes bij harde muziek in café en club’

Als de muziek in het uitgaansleven te hard staat, moeten er er boetes volgen of zelfs vergunningen worden ingetrokken. Dat eist Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA). Ondanks afspraken met muziekzalen, kampt één op de vier de jongeren met blijvende gehoorproblemen. Wolbert noemt dit aantal ‘ontoelaatbaar hoog’ en ‘onacceptabel veel’.

Wolbert wil daarom een brede en vooral ook strenge aanpak om de, vaak blijvende, gehoorsschade bij jongeren drastisch terug te dringen. Gemeenten moeten strengere eisen stellen en afspraken maken over het geluidsniveau met de horeca, festivals en andere evenementen.

Lees ook: ‘Live camerabeelden op scherm voor veiliger uitgaan’

Schooltest

Om jongeren sneller te kunnen waarschuwen, vindt Wolbert dat een gehoortest deel moet gaan uitmaken bij medische onderzoeken op middelbare scholen. „Hier zit de risicogroep van 13 tot en met 16 jaar. De schoolarts controleert bij pubers wel de ogen en rug, maar mogelijke schade aan de oren niet. Terwijl je juist dan nog preventief kunt zorgen dat het niet erger wordt.”

Uit 300 duizend nieuwe hoortesten die de Nationale Hoorstichting en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) de afgelopen 5 jaar hebben afgenomen, blijkt dat 25 procent van de 12 tot 25 jarigen kampt met gehoorproblemen. Wolbert vroeg minister Edith Schippers van Volksgezondheid 2 jaar geleden al een wettelijke geluidsnorm en verplichte decibelmeters voor uitgaansgelegenheden in te stellen.

Lees ook: PvdA: Muziek moet zachter in clubs en cafés

Afspraken

De oproep leverde indertijd alleen afspraken op met concertpodia. „Horeca Nederland wilde niet meedoen aan een convenant. En dus worden de geluidsnormen in cafés en discotheken nog altijd vaak overschreden, waardoor bezoekers risico lopen op gehoorschade.”

Wolbert begrijpt niet dat jongeren, maar ook hun ouders de risico’s van gehoorschade niet serieuzer nemen. „Het wordt erg onderschat. Veel jongeren denken dat de overheid heeft geregeld dat het geluidsniveau in het uitgaansleven veilig is. Dat is helemaal niet het geval. Maar ook in de trein hoor ik vaak drie stoelen verderop nog naar welke muziek iemand met oordopjes luistert. Als je dat maar lang genoeg doet, hoor je het uiteindelijk helemaal niet meer.”

Aanpak gehoorschade van Agnes Wolbert:

Eisen/toezicht:
„Gemeenten moeten in vergunningen strengere eisen stellen aan festivals, evenementen, cafés en clubs. Bijvoorbeeld door regels te stellen aan het maximaal aantal decibel waaraan bezoekers blootgesteld mogen worden.”

Sancties:
„Gemeenten moeten in vergunningen opnemen dat zij sancties opleggen aan festivalorganisatoren en horecaeigenaren als de (geluids-)regels niet worden nageleefd.”

Schoolarts:
„De schoolarts moet een gehoortest afnemen bij scholieren vanaf 14 jaar en hen advies geven over het voorkomen van schade. De gehoortest kan bij risicogevallen worden herhaald op het laatste contactmoment met de schoolarts op 15/16-jarige leeftijd.”

Voorlichting:
„Betere voorlichting op de basisschool, het MBO en voor ouders. Het is van belang om al op jonge leeftijd de juiste voorlichting te geven om gehoorschade te voorkomen. Met moderne lessen en hoortest-apps bereiken we jongeren al in een vroeg stadium.”

Campagne:
„Een, samen met de Hoorstichting ontwikkelde, nationale campagne om mensen voor te lichten over de gevaren en risico’s van hard geluid en hoe men zichzelf daar tegen kan beschermen.”

Arbeidsinspectie:
„Werkgevers moeten hun medewerkers beter beschermen tegen hard geluid, bijvoorbeeld in de bouw of horeca. De arbeidsinspectie moet hier strenger op controleren.”

Meerjarenplan:
„We moeten af van een algemene projectmatige aanpak. Het is hoogste tijd voor een robuust meerjarenplan met duidelijke ambities van het kabinet. Op die manier kunnen alle veldpartijen doorpakken en tot resultaat komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Tijd voor boetes bij harde muziek in café en club’
Sluiten