Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Te veel proefdieren ‘verspild’ bij onderzoeken

Wetenschappers in Groot-Brittannië moeten nauwkeuriger te werk gaan bij dierproeven, omdat er te veel dieren worden ‘verspild’. Volgens Research Councils UK, de koepelorganisatie die dierproeven financiert, zijn onderzoeken met dierproeven vaak niet goed doordacht. Daarover schrijft de Britse krant The Guardian vandaag.

Onbetrouwbaar

In Groot-Brittannië worden dierproeven gebruikt voor onder meer onderzoek naar medicatie tegen beroertes en kanker. Maar bij sommige onderzoeken worden te weinig dieren gebruikt, waardoor het resultaat ervan onbetrouwbaar is. Andere onderzoekers gebruiken juist te veel dieren.

Lees ook: Stop selfies met jonge dieren in de natuur

Research Councils UK heeft aangekondigd een nieuwe richtlijn op te stellen. Wetenschappers moeten dan aantonen dat hun onderzoek zowel wetenschappelijk inzicht biedt, alsmede betrouwbare en robuuste informatie. Als dat niet het geval is, zal de organisatie minder subsidie verlenen.

In 2013 zijn in Groot-Brittannië 4,12 miljoen dierproeven gedaan, aldus The Guardian.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Te veel proefdieren ‘verspild’ bij onderzoeken
Sluiten