Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Supermarkten falen bij controle alcoholverkoop’

Een puber die wil zuipen hoeft nog steeds weinig moeite te doen om aan alcohol te komen. Voor de ChristenUnie is, anderhalf jaar na het verhogen van de leeftijdsgrens, de maat vol en dient vandaag een initiatiefwet in. Een sluitend controlesysteem met een wettelijk keurmerk, wie dat niet heeft mag niet langer alcohol verkopen.

Zwakste schakel

De supermarkt blijft de zwakste schakel in de nieuwe alcoholwet. Hoewel iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar in principe een identiteitsbewijs moet laten zien blijft het voor jongeren een peulenschil om drank te kopen. Jongeren die alcohol willen, zullen uiteindelijk altijd slagen. Zo ook de acht minderjarigen die onlangs door onderzoekers van de Universiteit Twente op pad werden gestuurd met maar één doel: zoveel mogelijk alcohol halen. Vier dagen later keerden ze terug met 850 liter drank.

Lees ook: Minderjarige koopt gemakkelijk drank

Verantwoordelijk staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, noemde die resultaten schokkend. Hij doet zelf ook nog onderzoek naar de handhaving, maar wil in ieder geval in overleg met de supermarkten.

Maar voor de ChristenUnie is de maat nu vol. Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil niet langer meer wachten. „Er wordt al jaren van alles beloofd, maar zelfregulering blijkt al 10 jaar niet te werken. Dus dan moet het maar op rigoureuze manier worden opgelegd.”

Verplicht

De wetswijziging die controlesystemen verplicht stelt wordt vandaag door Voordewind ingediend. Bij genoeg steun moeten alle supermarkten, slijterijen, snackbars en andere alcoholverkopers zonder horecavergunning een door de overheid goedgekeurd systeem aanschaffen. Een voorbeeld is Ageviewer, dat de leeftijd van klanten op basis van een foto beoordeelt, bij twijfel moet een identificatiebewijs getoond worden.

Lees ook: Halt-straf helpt jeugd niet van de drank

„Het gaat mij niet om de regeltjes, maar om de hersenen van tieners die onherstelbare schade oplopen door alcohol”, zegt Voordewind. „Ik had echt gehoopt dat het na het verhogen van de leeftijdsgrens sneller zou gaan. Maar blijkbaar moeten we de cultuuromslag die drinken onder jongeren kan terugdringen, net als bij roken, afdwingen met strengere regels.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Supermarkten falen bij controle alcoholverkoop’
Sluiten