Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 16 apr 2015 / 13:36 uur

Studenten Maastricht opgepast! Er heerst schurft

Heb je jeuk? En ben je student in Maastricht? Ga dan nu naar de huisarts.

Studenten in Maastricht worden gewaarschuwd: er ‘heerst’ schurft. De GGD heeft samen met de universiteit een brief opgesteld die naar studenten is gestuurd om hen erop te wijzen dat als zij jeuk hebben, een bezoekje aan de huisarts een goed idee is.

Informeren

„De eerste signalen van studenten met schurft kregen we eind maart”, zegt een woordvoerder van GGD Limburg. „Er is geen sprake van een grote uitbraak. Maar omdat schurft besmettelijk is en studenten veel onderling contact hebben, hebben we samen met de universiteit besloten alle studenten te informeren over de symptomen.”

Jeuk

Twee tot zes weken na besmetting treden de eerste symptomen van schurft op. De voornaamste klacht van mensen met schurft is jeuk. Deze wordt veroorzaakt door de schurftmijt die eitjes legt in de hoornlaag van de huid. Hier komen vervolgens kleine mijtjes uit. Deze scheiden stoffen uit die hevige jeuk veroorzaken. Vooral ’s nachts.

Rode huiduitslag, een schilferende huid en blaasjes kunnen het gevolg zijn. De schurftmijt wordt overgebracht door direct huidcontact.

Handjevol

Hoeveel gevallen van schurft bij studenten er op dit moment precies zijn kan de woordvoerder niet zeggen. „Wat bij ons bekend is, is een handjevol. De brief is een preventieve maatregel. Er is niets ernstigs aan de hand, maar we zitten er wel bovenop. We willen voorkomen dat de schurft zich verspreidt. Heb je jeuk? Ga dan naar de dokter. Dat is de boodschap”

Schurft is overigens goed te behandelen. Met een pilletje of een zalfje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten Maastricht opgepast! Er heerst schurft
Sluiten