Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 23 apr 2015

Slecht slapen leidt tot drank- en drugsgebruik

Lig je ‘s nachts regelmatig wakker? Dan is de kans aanwezig dat je junk of alcoholist wordt. Slecht slapen zorgt namelijk voor meer drank- en drugsgebruik.

Jongeren die een slechte nachtrust hebben, gebruiken een jaar later meer alcohol en drugs dan jongeren die goed slapen. Waarschijnlijk komt dit doordat slechte slapers zichzelf minder goed onder controle hebben. Dat concludeert ontwikkelingspsycholoog Sara Pieters uit onderzoek waar zij dinsdag op promoveert aan de Radboud Universiteit.

Emotionele problemen

Pieters vroeg zich af of er bij beginnende drinkers een verband is tussen middelengebruik en slaapproblemen, net als bij volwassenen. Ze ondervroeg ruim vijfhonderd jongeren van 12 tot 15 jaar met een tussenpoos van een jaar over bedtijden, hoe moe ze waren, wat ze vooraf deden en of ze snel konden inslapen. Jongeren die aangaven slaapproblemen te hebben, gebruikten een jaar later meer alcohol en drugs en vertoonden ook meer emotionele en gedragsproblemen.

Lees ook: Geen drank meer voor jeugd in sportkantine

Daarentegen bleken jongeren die dronken, rookten of blowden een jaar later niet meer slaapproblemen te hebben. Waarom slaapproblemen leiden tot meer middelengebruik, kon Pieters nog niet vaststellen. Ze veronderstelt dat slaperigheid een negatief effect heeft op processen die met zelfcontrole te maken hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slecht slapen leidt tot drank- en drugsgebruik
Sluiten