Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 1 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Slaaptekort heeft effect op je IQ

Napoléon Bonaparte, Margaret Thatcher, de mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey en de CEO van Yahoo!, Marissa Mayer; allemaal hebben ze één ding gemeen. Ze beweren allen maar vier tot vijf uur slaap per nacht nodig te hebben. Ze beschamen de rest van ons die wel écht acht uur in coma moeten liggen om uitgerust te zijn. En genoeg uurtjes slaap is iets dat zeker serieus genomen moet worden. Naast de serieuze gezondheidsrisico’s bij te weinig slaap, zou je IQ ook nog eens omlaag gaan bij een onderbroken slaap.

Nachtje overslaan

Uit onderzoek blijkt dat het IQ-gemiddelde significant daalt wanneer we een nacht slaap overslaan. Volgens neurowetenschapper Tara Swart houdt dit in dat zodra we dit doen, we ons gedragen alsof we een ‘leerstoornis’ hebben, aldus de wetenschapper tegen CNN.

Dat maakt de wereldleiders uitzondering op de regel. Volgens Swart kan maar één tot twee procent van de wereldbevolking functioneren op vier uur slaap per nacht. "Zeven tot acht uur is optimaal". Er zou een grote correlatie bestaan tussen uitgerust zijn en leiderschap, aldus Jessica Payne, hoofddocent ‘Slaap-, stress- en geheugenlab van de universiteit van Indiana.

‘Hartaanval of zenuwinzinking’

"Het is even belangrijk als goed eten en bewegen." Sociale vaardigheden en emotionele stabiliteit zijn beiden gekoppeld aan slaap. Een tekort maakt ons geprikkeld. "Mensen hebben niet door hoe belangrijk slaap is voor het reguleren van emoties en interactie met anderen," aldus Payne. Een tekort zorgt voor een aantoonbaar hoger stressniveau, wat uiteindelijk kan leiden tot hartaanvallen of een zenuwinzinking.

Lees ook: ‘Lang slapen verhoogt kans op vroege dood’

Dutjes op het werk

Een ‘powernap’ is dan zo gek nog niet. Want dat is wat zo’n dutje letterlijk doet; energie opwekken. Zowel Swart als Payne noemen dutjes dan ook zeer belangrijk. "Ik droom ervan dat we op een dag werkkamertjes hebben speciaal voor dutjes. We zijn nog ver verwijderd van zo iets, maar het is absoluut noodzakelijk in het verbeteren van onze werkprestaties. Het heeft een enorm effect".

Een van de bedrijven die het nut van de ‘powernap’ wel omarmen is bijvoorbeeld Google, waar er zowaar ‘slaappartijtjes’ worden gehouden en werknemers even hun ogen kunnen sluiten in zogenaamde ‘slaappods’, een soort rondvormige slaapstoelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slaaptekort heeft effect op je IQ
Sluiten