Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 10 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Scholen: ‘Eigen schuld als leerling blijft zitten’

Als een leerling blijft zitten, vinden de meeste scholen dat dit in eerste instantie aan de leerling zelf ligt. De minderheid, een derde, van de scholen kijkt naar zichzelf en naar de kwaliteit van de eigen lessen als er leerlingen blijven zitten.

Dat constateert de Inspectie van het Onderwijs in een vrijdag uitgebracht rapport op basis van een steekproef onder 130 scholen in het voortgezet onderwijs.

Meer doen

Scholen zouden volgens de onderwijsinspectie meer moeten doen om het aantal zittenblijvers te verminderen. Zij zouden bijvoorbeeld meer maatwerk kunnen bieden, zoals een speciaal lesaanbod voor leerlingen die dreigen te blijven zitten. De meerderheid van de scholen, 60 procent, heeft geen speciaal lesaanbod voor mogelijke zittenblijvers.

9 miljoen

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft vrijdag de Tweede Kamer geïnformeerd over het rapport van de inspectie. Vorig jaar kondigde hij al aan 9 miljoen beschikbaar te stellen voor scholen om zittenblijven te voorkomen.

Hiermee kunnen scholen onder meer zomerscholen financieren. Leerlingen die op enkele vakken slecht presteren kunnen hier in de zomer bijgespijkerd worden, om alsnog te mogen doorstromen naar het volgende jaar.

Lees ook: Miljoenen voor zomerscholen in strijd tegen zittenblijvers

Nederland

In vergelijking met andere landen is het aantal zittenblijvers in Nederland met 5,8 procent hoog. In het sectorakkoord Voortgezet Onderwijs is eerder al afgesproken dat het landelijk percentage zittenblijvers in 2020 moet zijn gedaald naar 3,8 procent.

Overigens is na een jarenlange stijging, sinds het schooljaar 2011/2012 een lichte daling van het percentage zittenblijvers ingezet.

Wie zijn die zittenblijvers?

Het percentage zittenblijvers is het hoogst onder havisten. En jongens blijven vaker zitten dan meisjes. Bijna 12 procent van de jongens uit de bovenbouw van de havo blijft zitten. Van de meisjes is dat bijna 10 procent. In de grote steden blijven gemiddeld meer leerlingen zitten dan daarbuiten. In de vier grootste steden is het percentage zittenblijvers het hoogst vergeleken met de rest van het land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scholen: ‘Eigen schuld als leerling blijft zitten’
Sluiten