Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 apr 2015 / 17:00 uur

Russische zwarte markt voor wodka explodeert

Eind vorig jaar waren de Russen al bang voor te dure wodka. Nu blijkt dat huisgemaakte sterke drank, waaronder wodka, niet aan te slepen is op de Russische zwarte markt. De sterke groei is volgens Igor Tsjoejan “een van de frappantste bewijzen dat de Russische bevolking niet bereid is een hoge prijs voor alcohol te betalen”. Tsjoejan is directeur van het overheidsorgaan dat belast is met de strijd tegen alcoholisme.

Volgens Tsjoejan is de verkoop van ‘samogon’ (huisgemaakte wodka) vorig jaar met 300 tot 400 procent gestegen, terwijl de legale verkoop van de sterke drank met 14 procent is gedaald. ,,Het gaat om gif waarmee producenten schaamteloos de bevolking blijven vergiftigen”, waarschuwde vicepremier Aleksandr Chloponin volgens de Franse krant Le Figaro. Hij zei dat de straf voor het illegaal stoken van wodka zal worden verhoogd.

Strijd tegen alcoholisme

De prijs van wodka is in Rusland de afgelopen jaren sterk verhoogd om het alcoholisme tegen te gaan. Maar er zijn steeds meer signalen dat daardoor de consumptie van illegaal gestookte wodka is toegenomen. President Vladimir Poetin waarschuwde in december voor dat effect, waarna de regering enkele dagen later de accijns op wodka met 16 procent verlaagde. Een manager van het wodkabedrijf Roesski Standard schatte onlangs dat 60 procent van alle door Russen gedronken wodka illegaal is geproduceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Russische zwarte markt voor wodka explodeert
Sluiten