Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 16 apr 2015

Record walvis: migratietrek van 22.500 kilometer

Een Noord-Pacifische grijze walvis heeft een wereldrecord gevestigd. Het dier heeft de langste migratietrek van een zoogdier ooit op zijn naam staan. Walvis Varvara zwom bijna 22.500 kilometer, zo hebben wetenschappers van de Oregon State University vastgesteld.

Migratietrek

De wetenschappers volgden de walvis tijdens zijn oversteek van de Stille Oceaan. Het zoogdier trok van het Russische eiland Sakhalin langs de westkust van de Verenigde Staten naar het Mexicaanse Baja.

De 22.500 kilometer wordt op de website van Guinness World Records als record vermeld. Varvara stootte met zijn trek een bultrug van de troon. Het record van de bultrug stond op 16.500 kilometer.

Zie ook: Video: Gestrande walvis na twee dagen weer in zee

Volgens wetenschapper Bruce Mate is het record mooi, maar is de lange trip niet alleen het bewijs van de ongekende zwemkwaliteiten van de grijze walvis. Gedurende de trip bezocht Varvara “drie belangrijke broedgebieden voor oosterse grijze walvissen”, wat volgens Mate een grote verrassing is. “Dat ze naar Mexico gaat, vormt een vrij sterk bewijs dat ze daar vandaan komt.”

Bedreigd diersoort

Varvara wordt gezien als een van de 150 nog levende westerse walvissen, maar haar enorme reis is mogelijk een teken dat sommige westerse grijze walvissen in feite grijze walvissen uit het oosten zijn. Dat zou kunnen betekenen dat het aantal van 150 nog levende westerse walvissen in werkelijkheid nog lager ligt. “Studies in het verleden hebben genetische verschillen tussen de soorten aangetoond, maar dit wijst erop dat we dat wellicht nog wat beter moeten bestuderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Record walvis: migratietrek van 22.500 kilometer
Sluiten