Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 27 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Pesten op de werkvloer kost miljarden’

Het kost de samenleving jaarlijks miljarden euro’s; pesten op de werkvloer. Werkgevers en werknemers onderschatten de gevolgen van de circa half miljoen werknemers die worden getreiterd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO worden jaarlijks zo’n 500.000 mensen gepest door hun baas of collega’s. Tienduizenden mensen trekken de treiterijen niet en vertrekken uiteindelijk.

Miljardenpost

De Stichting Stop Pesten Nu! berekende hoeveel het pesten op de werkvloer – bij lager opgeleiden meestal fysieke pesterijen, bij hoger opgeleiden vaak mentaal – kost. Hun berekening: 2 tot 4 miljard euro per jaar.

Voorzitter Patricia Bolwerk tegen het AD: “In het hoofd van mensen is pesten maar een kinderding. Maar het komt ook veelvuldig voor op de werkvloer, in het bejaardentehuis of in de krijgsmacht.”

Gerrit

De krant interviewde de 50-jarige Gerrit uit Dedemsvaart. De exepeditiemedewerker heeft last van asperger. Hij vertelt hoe op zijn werk een loopje werd genomen met de regels. "Illegale pauzes of afwezigheid. Ik heb dat op een bepaald moment aangekaart."

Dat namen zijn collega’s hem niet in dank af. Gerrit werd uitgescholden, bespuugd en kwam met regelmaat in vechtpartijtjes terecht. Op den duur trok hij de pesterijen niet meer en stuurde hij schriftelijke een klacht naar zijn leidinggevenden.

"Tot mijn verbazing ging de bedrijfsleiding vanaf dat moment vormen van intimidatie in mijn richting toepassen. Als ik er voor koos om op mijn eigen afdeling te blijven werken en er zou iets gebeuren, dan zou dat voor mijn eigen rekening zijn. Of: als het pesten opnieuw zou beginnen, zouden ze mij alsnog gedwongen overplaatsen." Gerrit belandde uiteindelijk in de ziektewet.

Petitie

Dinsdag ontvangt de Tweede Kamer een petitie waarin aanpak van pesten op de werkvloer wordt gevraagd. SP’er Paul Ulenbelt steunt de aanpak. "Mensen kunnen nergens terecht en werkgevers kijken weg. Ik steun alle goede initiatieven die hier eindelijk verandering in brengen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Pesten op de werkvloer kost miljarden’
Sluiten