Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Ouders moeten kinderen verkeerslessen geven’

Om ervoor te zorgen dat kinderen zekerder worden in het verkeer, moeten ouders veel meer met hun kroost de straat op om juist daar de verkeersregels te oefenen.

Tot die conclusie komt Veilig Verkeer Nederland (VVN) naar aanleiding van een onderzoek. Daaruit blijkt dat dat 30 procent van de kinderen soms angstig is in het verkeer. Ook komt naar voren dat ouders zelf niet altijd het goede voorbeeld geven. ”Ruim een vijfde van de ouders met kinderen van 7 tot en met 12 jaar houdt zich niet altijd aan de verkeersregels, terwijl 85 procent zich wel als de hoofdverantwoordelijke voor de verkeersopvoeding ziet’’, aldus VVN.

Oefenen

Zo’n 25 procent van de ouders oefent verkeersgedrag hooguit eens per maand en een tiende van de ouders oefent dat nooit. ”Het oefenen in het verkeer is belangrijk om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Hierbij is een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Ze kunnen hun kinderen coachen in het verkeer, bijvoorbeeld als ze samen naar school fietsen of lopen en daarbij het goede voorbeeld geven’’, zegt woordvoerster José de Jong van Veilig Verkeer Nederland.

App

VVN ontwikkelde een app voor smartphones en tablet om verkeersgedrag in de praktijk te oefenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.