Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 7 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Ontvoerders verwoesten vaak leven van hun gijzelaar

Sjaak Rijke keert na ruim 3 jaar gevangenschap in Mali terug naar huis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dinsdagmiddag details te hebben over de repatriëring van de Nederlandse treinmachinist, die op 25 november 2011 in Timboektoe werd ontvoerd door terroristen.

Thuiskomen na jarenlang ontvoerd te zijn geweest is voor bevrijde gijzelaars een dag waar zij lang van hebben gedroomd. Toch blijkt terugkeren vaak een hele opgave door alles wat er is gebeurd en is veranderd. „Ik heb mijn oude leven niet opgepakt. Dat is verwoest door mijn ontvoerders”, vertelde oud-gijzelaar Marc Gonsalves ooit aan Metro.

De Amerikaan Gonsalves werd in februari 2003 na een vliegtuigcrash in de jungle van Colombia samen met twee landgenoten ontvoerd door de rebellengroep Farc. Pas na 5,5 jaar keerde hij terug naar zijn familie in Florida dankzij een spectaculaire reddingsoperatie van het Colombiaanse leger.

Lees ook: Franse commando’s redden Nederlander Sjaak Rijke

Veranderingen

Een poging zijn oude leven met zijn vrouw en drie kinderen op te pakken mislukte. „Ik ben vrij snel gescheiden en naar New England in het noorden van de Verenigde Staten verhuisd.”

De Amerikaan verbaasde zich bij zijn terugkeer vooral over alle gigantische veranderingen, zowel op straat als thuis: „Mijn dochter van 9 jaar was 15 en zag er opeens uit als een vrouw. Mijn twee zonen waren mannen geworden. Tijdens mijn gevangenschap heb ik veel aan ze gedacht en gedroomd over hoe ze er uit zouden zien als ik weer thuis zou komen. Toen dat eenmaal zo ver was, was ik geschokt over hoe ze écht veranderd waren tijdens mijn afwezigheid.”

Lees ook: Sjaak Rijke bouwde elke dag in het zand zijn huis na

Ook op straat voelde Gonsalves zich na 5 jaar afwezigheid een vreemde. „Iedereen had opeens een computer, superdunne flatscreens aan de muur en een smartphone op zak. Bij mijn vertrek waren mobiele telefoons nog van die enorme dingen waar je alleen mee kon bellen. Ik weet nog dat ik op straat iemand zag rondlopen met een vreemd apparaatje in zijn oor. Ik dacht eerst dat het een soort gehoorapparaat was. Later bleek het een bluetooth headset voor een mobieltje te zijn.”

Integratie

De Amerikaanse overheid plaatste Gonsalves en zijn medegijzelaars Keith Stansell en Tom Howes direct na hun bevrijding in een speciaal re-integratieproject. „We konden zo langzaam wennen aan het weer vrij zijn. In de jungle hadden we alleen elkaar. We zagen elkaar elke minuut van die 1976 dagen. Daarom sliepen we de eerste avond na onze bevrijding in een ziekenhuis eerst met zijn drieën in één kamer, met onze bedden naast elkaar.”

Pas na een paar dagen sliep Gonsalves in een aparte kamer, en weer wat later in een ander gebouw. „Hierdoor konden we in 9 dagen in het ziekenhuis langzaam wat op onszelf raken. Maar ik weet nog goed dat ik die eerste avond in een normaal bed heel blij was dat Tom en Keith dicht in de buurt waren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ontvoerders verwoesten vaak leven van hun gijzelaar
Sluiten