Metro
Metro Nieuws 6 apr 2015 / 07:20 uur

Obama: Atoomdeal met Iran was eenmalige kans

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich verdedigd voor de voorlopige atoomdeal met Iran. In een interview met The New York Times spreekt hij van een ‘eenmalige kans om zo de verspreiding van kernwapens te beteugelen’.

Afspraken

Het voorakkoord komt er op neer dat Iran haar nucleaire programma terugschroeft en intensieve, internationale inspecties toestaat. In ruil daarvoor wordt een deel van de sancties die de economie van het land heeft getroffen opgeheven. Die afspraken maakten zes wereldmachten, waaronder de VS, afgelopen week met Iran.

De deal kwam Obama op felle kritiek te staan vanuit Israël. ‘’Een deal gebaseerd op dit raamwerk bedreigt het voortbestaan van Israël. Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is’’, sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Lees ook: ‘Iran houdt woord als de rest dat ook doet’

Obama zegt begrip te hebben voor de zorgen van Israël, onder meer vanwege de ‘antisemitische ideeën’. Maar hij benadrukt in The New York Times dat hij niet zal toestaan dat het land en andere bondgenoten worden bedreigd door Iran. ‘’We sturen een heldere boodschap richting de Iraniërs en de regio: als iemand solt met Israël, zal de VS er staan. Ik zou het als een fout van mijn kant zien als Israël hier kwetsbaarder uitkomt.’’ De bedoeling is dat er in juni een definitief atoomakkoord wordt gesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obama: Atoomdeal met Iran was eenmalige kans
Sluiten