Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 30 apr 2015 / 12:41 uur

NS’ers sluiten vrijdag de poortjes op Rotterdam CS

Treinreizigers lopen vanaf vrijdag op Rotterdam Centraal tegen dichte toegangspoortjes aan. Het station in de havenstad is het eerste grote treinstation van het land waar alle tourniquets voor het passeren moeten worden geopend met een ov-chipkaart.

Het laatste poortje op Rotterdam Centraal wordt vrijdag om 7.00 uur symbolisch gesloten door conducteurs, machinisten, beveiligers en andere medewerkers van NS. „Een belangrijke stap in het veiliger maken van het openbaar vervoer”, omschrijft NS de ‘grote operatie’ op het drukke station in Rotterdam.

Lees ook: Vanaf vrijdag stationsverbod voor ov-lastpakken

Druk

Op een normale werkdag stappen 100.000 mensen in en uit op Rotterdam Centraal, waaronder veel buitenlanders die met de Thalys of Intercity Brussel reizen. Deze laatste groep kan het station in de havenstad betreden of verlaten door de poortjes te openen met een vierkante barcode op het internationale kaartje, e-ticket op de smartphone of KeyCard.

NS stuurt vrijdag extra personeel naar Rotterdam om reizigers te helpen die niet snappen hoe ze het poortje moeten openen. Daarnaast worden in de ochtendspits tulpen op het station uitgedeeld.

Metro

Reizigers in Rotterdam zijn overigens al behoorlijk gewend aan het systeem. Alle poortjes op de metrostations van stadsvervoerder RET zijn sinds 29 januari 2009 al dicht. Op Rotterdam Centraal had NS tweederde van de poortjes al gesloten. Onlangs testte NS op station Rotterdam-Zuid met een speciale passagepas voor omwonenden, die hiermee zonder chipkaart het station kunnen passeren.

Lees ook: Poortjes Rotterdam Centraal op 1 mei dicht

Eigenlijk wilde NS langer wachten met het sluiten van de poortjes op de grote stations, om de massa reizigers langer te kunnen laten wennen. Door de golf van geweld tegen treinpersoneel, werd vorige maand besloten hier haast mee te maken. NS verwacht dat zo minder zwartrijders in de trein zitten en ‘ongure types’ op het station rondhangen.

Open/dicht

Niet alle 400 treinstations in het land worden afgesloten met toegangspoortjes. Dit gebeurt op slechts 82 stations. NS benadrukt wel dat uiteindelijk 90 procent van de reizigers voor of na de treinreis een gesloten poortje tegenkomt. Ook abonnementshouders worden daarom aangeraden toch altijd in te checken, zodat ze altijd het station uit kunnen.

Reageer op artikel:
NS’ers sluiten vrijdag de poortjes op Rotterdam CS
Sluiten