Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 apr 2015 / 14:29 uur

Nederlandse poolreizigers vermist

Twee Nederlandse poolreizigers zijn sinds woensdagmorgen vermist in het Canadese poolgebied. Wetenschappers Marc Cornelissen en Philip de Roo waren op een tocht om onderzoek te doen in de sneeuw. Alles wijst erop dat zij onder het pakijs zijn verdwenen.

Marc Cornelissen. Foto:Twitter

Philip de Roo. Foto:Twitter

Eenzame hond

Van de twee ontbreekt sinds woensdag ieder spoor. Volgens organisatie Coldfacts, een initiatief van Cornelissen, werd op woensdagochtend een noodsignaal verzonden naar het basiskamp. Het vliegtuig dat de twee op zou pikken vond enkel drijfijs.

„In het zoekgebied werden uitsluitend de eenzame hond, een gedeeltelijk uitgepakte slee en een slee in het water aangetroffen. Van de slede op het land lopen sporen naar het water. Er lopen geen sporen terug van het water. Wij vrezen voor hun welbevinden en werken nauw samen met de Canadese autoriteiten”, meldt Coldfacts.

Slecht weer

De zoektocht wordt bemoeilijkt door het slechte weer. Helikopters van de Canadese hulpdiensten konden daarom niet worden ingezet. Inmiddels wordt niet meer over een reddings- maar een bergingsmissie gesproken. „We vrezen voor het ergste”, zegt Wilco van Rooijen, lid van het coordinatiecentrum in Nederland. „Ik hoop echt heel erg op een wonder, maar alles wat we nu weten, wijst erop dat een van de twee door het ijs is gezakt en de ander tevergeefs te hulp is geschoten.”

Marc Cornelissen (1968) en Philip de Roo (1985) zijn twee ervaren poolreizigers. De twee wetenschappers waren al bijna drie weken onderweg toen het noodsignaal werd verzonden. Op dinsdag verstuurde Cornelissen nog een korte boodschap over hun vorderingen.

Van Rooijen reisde zelf met Marc Cornelissen over de Noord- en Zuidpool. „Marc is een ongelooflijk berekenende reiziger, niet de eerste de beste avonturier. Deze mannen waren op een missie om het poolgebied te redden. Als waar is wat we vrezen dan is dit een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van het poolonderzoek.”

Bijna thuis

Cornelissen en De Roo hadden al bijna 400 kilometer afgelegd om het pakijs te onderzoeken. „Het ijs is steeds onbetrouwbaarder geworden”, zegt Van Rooijen. „Ook dit jaar was het veel te warm en was er ongelooflijk veel open water. Marc en Philip hadden daarom een route uitgestippeld die wat korter was dan gepland. Ze zouden eerder van het ijs afgaan. Ze waren nog maar een paar honderd meter van het vasteland verwijderd toen het waarschijnlijk misging.”

Vlak voor Cornelissen en De Roo op reis gingen maakten zij een video over de tocht.

Intro Last Ice Survey from Marc Cornelissen on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse poolreizigers vermist
Sluiten