Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 apr 2015 / 17:20 uur

Miljoenenschade op school door cybercrime

Geen zin in een tentamen of te laat voor het derde uur? Dan leg je toch gewoon het netwerk van je school plat. DDoS-aanvallen zijn voor de huidige generatie pubers zo gewoon dat ze zelfs uit pure baldadigheid hun school aanvallen. De schade van die pubergrappen loopt jaarlijks in de miljoenen.

Het zijn de kosten van een eindeloos kat-en-muisspel tussen leerlingen met technologische kennis en scholen die deze proberen tegen te houden. Want de moderne snufjes die het onderwijs inmiddels gebruikt om les te geven en examens af te nemen maken kwetsbaar. Scholen die slachtoffer worden zijn vaak uren onbereikbaar. Huiswerk kan niet worden ingeleverd, roosters werken niet meer, in het ergste geval moeten tentamens worden uitgesteld.

Paar tientjes

Bij een DDoS-aanval worden grote hoeveelheden datapakketjes naar een netwerk gestuurd, zodat dit de vraag niet meer aankan. Voor een paar tientjes heb je al een account op een van de duizenden websites die DDoS-aanvallen uitvoeren.

Lees ook: Mogelijk tentamenfraude op Haagse Hogeschool

Die paar tientjes staan volgens Toine Schinkel van ROC A12, een scholengemeenschap in Gelderland, in geen enkele verhouding tot de kosten die het oplevert. Zijn scholen waren maandenlang slachtoffer van georganiseerde DDoS-aanvallen die alles plat legden. „Onze lessen konden alleen maar doorgaan omdat we oude boeken weer hebben afgestoft. ”

Miljoenen

De totale schade loopt in de miljoenen schat Ernst-Jan Zwijnenberg van Hoffmann bedrijfsrecherche. Echt grote aanvallen kunnen het netwerk van een school zo lang platleggen dat het onderzoek naar de oorzaak en het opstarten van de systemen al snel tonnen kost. „Het is voor scholen inmiddels niet meer de vraag of, maar wanneer ze worden aangevallen. Gelukkig heeft niet elke DDoS-aanval evenveel impact, maar je moet je er wel op voorbereiden.”

Lees ook: De 5 grootste hacks ooit

Een scholengemeenschap in Haarlem werd begin dit jaar door twee 13-jarigen platgelegd. Dat kostte meer dan 100.000 euro. Ook in Almere was het raak met onbekende schade tot gevolg. Op ROC A12 is ook nog niet duidelijk wat alle aanvallen precies hebben gekost, „maar dat is in ieder geval veel meer dan 50.000 euro”, zegt Schinkel.

12 jaar

En dat zijn bedragen waar ook de jonge grappenmakkers vaak van schrikken. „Wie er uiteindelijk achter het organiseren van de aanvallen zat hebben we niet kunnen achterhalen”, vertelt Schinkel „Maar veel van de aanvallen werden uitgevoerd door onze eigen leerlingen die daar online toe werden verleid. Ik heb een jongetje van 12 aan mijn bureau gehad die ons netwerk had platgelegd om ‘bij de stoere jongens’ te horen. Dat de gevolgen zo groot zouden zijn, daar had hij niet bij stilgestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoenenschade op school door cybercrime
Sluiten