Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 12 apr 2015 / 17:00 uur

‘Massale vechtpartij’ in Renesse was niet massaal

Jeroen Giele stond met zijn neus bovenop de ‘massale vechtpartij’ tussen een grote groep Duitsers en de politie in Renesse zaterdagnacht. "Het wordt enorm opgeblazen", zegt de eigenaar van drie horecazaken in het Zeeuwse feestdorp.

Vrijgezellenfeest

Een groep van 75 Duitsers stapt zaterdagnacht rond half 1 uit een touringcar om het vrijgezellenfeest dat ze aan het vieren zijn voort te zetten bij Feestcafé De Zoom en Discotheek Pinky’s in Renesse, twee naastelkaar gelegen zaken waarvan Giele bedrijfsleider is. Afgezien van "wat kleine dingetjes" zegt Giele dat de Duitsers zich daar goed gedroegen.

Grimmiger

De sfeer werd grimmiger toen de groep om kwart over twee weer terug richting taxi-standplaats wilde waar de touringcar hen had afgezet. Er ontstond gedoe met groepjes Nederlanders. "Daar kwam de politie bij. Er broeide iets", aldus Giele. "Ik ben er ook heengegaan met mijn portiers om te helpen de rust te bewaren. Ik zag dat er een Duitser apart werd gehouden door de politie. Die had klappen uitgedeeld."

Geweld

Een aantal mensen in de groep was het er niet mee eens dat hun maat bij de politie op het matje moest komen. "Die begonnen agressie op de politie uit te oefenen. Er vielen weer wat klappen. Er was geduw en getrek. Ook was er veel verbaal geweld. Er kwamen vervolgens meer agenten bij en de Duitsers worden afgevoerd naar Breda", vat Giele het vervolg droog samen.

Jammer

Klinkt heel anders dan de ‘massale vechtpartij’ waar de meeste media zondag melding van maken. "Het wordt altijd erger gemaakt dan het is. Hoe groter, hoe meer aandacht natuurlijk. Dat is jammer", aldus Giele.

Onzin

"Ja, er zijn agenten gewond geraakt", vervolgt hij. "Maar er staat overal dat het een massale vechtpartij was en dat is echt onzin. Het was niet massaal. Er waren 25 á 30 Duitsers die agressief waren en er waren er wat die zich er mee bemoeiden. Maar met hulp van de politie, het SUS-team (beveiligers die op uitgaansavonden alles in goede banen proberen te leiden in het centrum van Renesse, red.) en alle portiers op het dorp keerde de rust snel weer. Wat mij betreft was het gewoon een incident."

Zaken

Maakt hij niet allemaal wat kleiner dan het was omdat het anders slecht kan zijn voor Renesse en daarmee ook voor zijn zaken? "Nee hoor", klinkt Giele stellig. "In mijn zaken is niets gebeurd dus ik hoef het helemaal niet kleiner te maken. Het wordt écht overdreven."

Getuigen gezocht

Na de vechtpartij arresteerde de politie 13 van de 75 ‘feestgangers’. Omdat de vechtpartijen tussen politie en de Duitsers vermoedelijk zijn gefilmd door uitgaanspubliek, is de politie op zoek naar getuigen die videobeelden hebben. Die kunne zich melden via 0900-8844. Beelden kunnen via het online meldformulier toegestuurd worden.

Lees ook: Vechtpartij op stembureau Rotterdam-Delfshaven

Lees ook: Schrijfster Marion Pauw op straat mishandeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Massale vechtpartij’ in Renesse was niet massaal
Sluiten