Metro
Metro Nieuws 13 apr 2015 / 06:05 uur

Kroegbaas uitgerookt door knellende regels

Tot het laatst toe konden de gasten roken in café Swaf in Hoorn. Maar na de zoveelste boete is het voor kroegbaas Nico Danenberg (56) welletjes. Hij stopt er na dertig jaar mee en trekt volgend jaar de wijde wereld in. „Richting Portugal, ik zie wel.” Zijn transportmiddel: een tractor.

De regels waar hij als kroegbaas aan moet voldoen, ervaart hij als steeds knellender en in strijd met zijn streven om als vrij man te leven. Toegangs- en sluitingstijden, rookverbod, handhavers die ’s nachts door de gordijnen gluren als de kroeg wordt schoongemaakt, de maat is vol. „Ik heb het juridisch aangevochten, soms met succes maar ook verloren. Nu moet ik na al die jaren weer opnieuw door de ambtelijke molen omdat de regels dat zeggen. Ik ben langzamerhand een oud circushondje dat steeds door hetzelfde hoepeltje moet springen. De vrijheid die ik voelde ben ik kwijt. ” Of zoals hij het in het plaatselijk Noordhollands Dagblad uitdrukte: “Ik voel me als een geit aan de pen, waarvan het touwtje steeds korter wordt.”

Bom

Dit nieuws sloeg in Hoorn en omgeving in als een bom en werd duizenden keren gedeeld via de sociale media. Swaf is ook niet zomaar een café maar een vrijplaats voor kunstenaars en vooral de popscene. Menig bandje is er begonnen. Tim Knol draait er nog altijd regelmatig zijn plaatjes. Maar het is vooral de markante persoonlijkheid die Hoorn gaat missen: met zijn tractor met kratjes bier rijdend door de stad. Want naast een kroeg, houdt Danenberg ook schapen en staat daarom bekend als caveehouder. „Dat rookverbod begon in Ierland met als resultaat dat 30 procent van de pubs weg zijn en de Ieren steeds meer zijn gaan roken. Thuis. Het is misschien de tijdsgeest die ik zat ben. Je gaat niet ergens gezellig naar toe om van alles niet te mogen. Ik wil mijn vrijheid weer terug en niet langer een onbezoldigd ambtenaar zijn die allemaal overheidsregels moet uitvoeren.

Minder kroegen

In de afgelopen tien jaar verdwenen in Nederland ongeveer 2.000 kroegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Van de 11.500 cafés zijn er nog 9.500 over. Volgens woordvoerder Joris Prinssen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland valt niet precies te zeggen of dat komt door de wet- en regelgeving: „Dat wordt niet bijgehouden. Het kan natuurlijk wel net het zetje zijn en dat hoor je ook wel uit de markt. De kroegen hebben last van het rookverbod, de hogere alcoholleeftijd voor jongeren en horecaregels die van gemeente tot gemeente verschillend worden ingevuld.” Overigens laat de horecabranche voor het eerst sinds jaren weer een licht herstel zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kroegbaas uitgerookt door knellende regels
Sluiten