Metro
Metro Nieuws 4 apr 2015 / 16:00 uur

‘Kabinet hield informatie over raketten MH17 achter’

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had stelliger kunnen zijn over de aanwezigheid van luchtafweerwapens in het oosten van Oekraïne. Dat stellen CDA en D66 na publicatie van het verslag van een briefing over Oost-Oekraïne van juli vorig jaar.

Het kabinet wilde het verslag niet aan de Tweede Kamer geven, maar het radioprogramma Argos wist er de hand op te leggen en heeft het zaterdag gepubliceerd.

Op de dag van de briefing voor diplomaten in Kiev was een Oekraïens militair vrachtvliegtuig, een Antonov, uit de lucht geschoten. In haar memo schrijft de aanwezige Nederlandse diplomate: ,,Antonov vloog op 6.200 m hoogte en kan alleen maar met Russisch materieel of door RF-eenheden (Russische militairen – red.) zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort antiaircraft wapens beschikken."

Vragen aan minister

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat Koenders wel wat stelliger had kunnen zijn. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zit er ruimte tussen deze informatie en de woorden van de minister. Die zei eerder dat er tijdens de briefing alleen melding werd gemaakt van de mogelijke aanwezigheid van luchtafweerwapens. Omtzigt gaat vragen stellen aan de minister over het verschil tussen zijn eerdere uitlatingen en de tekst van het verslag.

Lees ook: Tijd voor openheid over vlieggevaar MH17 in Oekraïne

Beide Kamerleden vinden dat het memo hun pleidooi om de burgerluchtvaart veiliger te maken alleen maar bevestigt. Dit soort informatie zou eerder gedeeld moeten worden met luchtvaartmaatschappijen, zodat beter beslist kan worden of er nog gevlogen kan worden over een onrustig gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet hield informatie over raketten MH17 achter’
Sluiten