Rens Oving
Rens Oving Nieuws 10 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Jongeren de dupe van ouderwetse arbeidsmarkt

Jongeren zijn de dupe van allerlei oude regeltjes die werken in Nederland moeilijk voor hen maken. Om daar verandering te brengen moeten vakbonden en werkgevers andere afspraken hierover maken.

De jongerenvakbonden van FNV en CNV presenteren daarom vrijdag een plan om de arbeidsmarkt grondig om te gooien. „Het is goed om een alternatief voor het vaste contract te hebben”, denkt Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren.

Nieuwe generatie

Volgens Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong, is het hard nodig dat de regels veranderen ten gunste van een nieuwe generatie. „We zien dat de arbeidsmarkt verandert, jongeren wisselen vaker van baan en de oude carrièreopbouw is verdwenen. Toch organiseren we alles nog steeds op dezelfde manier als veertig jaar geleden.”

Omdat vooral jongeren tijdelijke contracten hebben of zich verhuren als ZZP’er werkt de tegenstelling tussen werkgever en werknemer in hun nadeel. Zekerheden voor werknemers met een vast contract gelden niet voor hen.

Cao

De jongeren pleiten daarom voor een eigen cao, waarin onder ander geregeld wordt dat zij zich kunnen laten bijscholen uit een speciaal fonds. Ook zouden sommige sectoren misschien helemaal af moeten stappen van de traditionele cao-afspraken. Zo krijgen flexwerkende jongeren pas echt de ruimte om zelf hun arbeidsvoorwaarden vorm te geven, is het idee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren de dupe van ouderwetse arbeidsmarkt
Sluiten