Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 14 apr 2015 / 14:09 uur

IS-verdachte was illegaal en werkte als slager

De Marokkaan die namens de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS) een aanslag op Nederlandse politieagenten of militairen zou voorbereiden, moet hoe dan ook het land uit. Ook bij een veroordeling wordt de 27-jarige Mohamed B. het land uitgezet. De terreurverdachte verbleef én werkte namelijk illegaal in Nederland.

B. woonde bij zijn broer en werkte als slager, zo bleek dinsdag bij een pro-formazitting voor de rechtbank in Rotterdam. Hij verklaarde bij zijn arrestatie in oktober vorig jaar dat hij drie jaar geleden in een klein bootje naar Nederland was gekomen. De rechter bepaalde dat het vermeende IS-lid nog zeker drie maanden blijft vastzitten, in ieder geval tot het begin van zijn proces.

Lees ook: Verdachte van terreurcel IS woensdag voor de rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde na de zitting dat B. sowieso het land wordt uitgezet, ook als hij vrijuitgaat voor het bekokstoven van een aanslag. Een celstraf zit hij eveneens niet in Nederland uit. „Bij veroordeling gaat B. in vreemdelingendetentie. Daarna volgt uitzetting”, laat een woordvoerder namens het OM weten.

‘Stoerdoenerij’

Uitzetting kan voor B. slechter nieuws zijn dan een celstraf. Hij deed naar eigen zeggen ‘slechts stoer’ met terreurpraatjes tijdens Facebookchats. B. meende hiermee gesluierde vrouwen tot seks te kunnen verleiden, verklaarde zijn advocaat André Seebregts aan diverse media. Op zijn computer werden chatberichten gevonden waarin B. trouw zwoer aan IS-leider Abi Bakr al-Baghdadi.

Terug in Marokko wacht B. zeer waarschijnlijk nieuwe vervolging. De Marokkaanse autoriteiten menen dat hij deel uitmaakt van een terreurcel van IS die in het noorden van het Noord-Afrikaanse land is opgerold, zo werd maandag bekendgemaakt.

Samenzwering

Zes opgepakte verdachten van ‘een gevaarlijke terroristische samenzwering’ zouden in het plaatsje Salwane namens IS hebben getraind voor het plegen van aanslagen op agenten en ongelovigen. Hiermee moest ‘de veiligheid en stabiliteit in Marokko worden verwoest’. De laatste maanden is IS in Noord-Afrika met een opmars bezig, onder meer in Libië en Tunesië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS-verdachte was illegaal en werkte als slager
Sluiten