Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 apr 2015

Inbraakslachtoffer: ‘Altijd een stuk hout onder bed’

Of ze het zou gebruiken tegen een inbreker, weet ze niet, maar een klein gevoel van veiligheid geeft het stuk hout dat onder het bed van de 52-jarige Petra ligt, haar wel. Twee jaar geleden werd er geprobeerd bij haar in te breken, terwijl zij boven alleen in de slaapkamer lag te slapen. Het stuk hout ligt sindsdien voor het grijpen.

Petra is niet de enige die zich wapent tegen ongewenst bezoek. Bijna de helft van de Nederlanders die een inbraak of inbraakpoging meemaakte, heeft zich daarna bewapend, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

Knuppel

In de meeste gevallen, een kwart, gaat het om een knuppel of iets anders waarmee een klap kan worden uitgedeeld. 14 procent van de ondervraagde slachtoffers van een inbraak of een inbraakpoging zegt een mes binnen handbereik te hebben en 8 procent heeft pepperspray dicht bij zich.

Lees ook: Mannen hebben vaker nachtmerries na een inbraak dan vrouwen

Onveilig

„Na de poging tot inbraak voelde ik mij echt extreem onveilig”, zegt Petra. Nadat haar man vroeg in de ochtend het huis had verlaten, werd het raampje van de voordeur ingeslagen en probeerde een inbreker het huis binnen te komen. „Ik was boven, maar sliep zo vast dat ik helemaal niks heb gehoord.” De inbreker zette het op een rennen toen hij gezien werd door een alerte buurvrouw.

„Ik denk er nog elke dag aan: ‘Wat als hij toch binnen was gekomen en plots naast mijn bed had gestaan?”’, zegt Petra. „Het stuk hout onder mijn bed geeft mij een iets veiliger gevoel, het ligt er voor de zekerheid, maar ik weet niet of ik de held zou uithangen.”

Thuis

40 procent van de slachtoffers van een inbraak was thuis op het moment van de inbraak, zo blijkt ook uit het onderzoek van NIPW. De meesten, 70 procent, bevonden zich op dat moment, net als Petra, in de slaapkamer.

Coen Staal, voorzitter van NIPW kan zich voorstellen dat mensen zich na een inbraak willen bewapenen, maar raadt dit toch met klem af. „De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen.”

Wie een inbreker in zijn eigen huis toetakelt, loopt ook het risico vervolgd te worden.

Lees ook: Richard Korver: ‘Besluit van OM over noodweer niet langer in achterkamers’

Preventie

Na de poging tot inbraak nam Petra nog meer voorzorgsmaatregelen. „Er zaten al goede sloten op de voordeur, maar er zit nu ook verzwaard glas in de deur en ik heb spijlen voor het raam laten plaatsen.” Ook hierin is Petra niet de enige. Bijna 90 procent van de ondervraagde slachtoffers van een inbraak of een poging tot een inbraak, heeft direct daarna maatregelen getroffen.

Met een campagne voor preventieve maatregelen tegen inbrekers hoopt de NIPW het aantal inbraken of pogingen hiertoe terug te dringen van 71.000 per jaar, naar 65.000 in 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Inbraakslachtoffer: ‘Altijd een stuk hout onder bed’
Sluiten