Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 2 apr 2015 / 13:57 uur

Huisarts stuurde brieven om stemmen te winnen

Een Limburgse huisarts uit Brunssum heeft zijn patiënten schriftelijk gevraagd om op hem te stemmen. De arts stond tweede op de PvdA-lijst voor de Limburgse Statenverkiezingen.

”Het lijkt me goed om u als patiënt van mijn praktijk over het volgende te informeren”, schreef huisarts Peter van Dijk volgens de NOS in een brief aan zijn patiënten. ”Kies Peter van Dijk… voor een gezond en vitaal Limburg! Met dit motto doe ik ook ditmaal mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Limburg. Daarbij bezet ik plaats 2 op lijst 4, van de Partij van de Arbeid.”

Onwenselijk

Van Dijk werkt één dag in de week als huisarts en ziet geen kwaad in de brief. Hij noemt het een ‘informerende brief’ om de mensen te laten weten waarmee hij bezig is. Artsenfederatie KNMG denkt daar echter anders over. Zij noemen een dergelijke brief ‘onwenselijk’.

Lees ook: Ronselen bijproduct van volmachtstem

Een woordvoerder van de artsenfederatie benadrukt wel dat men er weinig aan kan doen. ”Het is aan de patiënt om naar de tuchtrechter te stappen als hij vindt dat de arts over de schreef is gegaan.”

Kiesraad

Volgens de Kiesraad heeft de huisarts niets fout gedaan. Stemmen winnen is namelijk niet verboden tenzij het om ronselen gaat. Men spreekt van ronselen wanneer kiezers onder druk worden gezet om te stemmen.

Lees ook: Huisarts: Online gezondheidstest hoort bij deze tijd

Van Dijk is sinds 2012 gedeputeerde Welzijn, Zorg en Media. Bij de afgelopen verkiezingen werd hij in de Limburgse Provinciale Staten gekozen, maar de kans dat hij terugkeert als gedeputeerde is vrij klein. De PvdA mag waarschijnlijk maar één gedeputeerde leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huisarts stuurde brieven om stemmen te winnen
Sluiten