Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 12 apr 2015 / 12:50 uur

Hillary Clinton: droomkandidaat, of juist niet?

Hillary Clinton gaat zich als eerste namens de Democraten kandidaat stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De huidige president Barack Obama zei zaterdag dat zij een ‘voortreffelijke president’ zal zijn. Is het op voorhand een gelopen race?

Hillary Clinton?
Geboren op 26 oktober 1947 als Hillary Diane Rodham in Park Ridge, nabij Chicago. Ze begon in 1969 een studie rechten aan de universiteit Yale, waar zij in de bibliotheek ene Bill Clinton ontmoette. „Als je zo naar me blijft staren, dan kan ik mij net zo goed even komen voorstellen”, introduceerde Hillary zich aan hem. Het stel trouwde in 1975 en kreeg 5 jaar later een dochter: Chelsea. Bill schopte het al in 1978 tot gouverneur van de staat Arkansas. In 1992 versloeg hij de zittende president George H.W. Bush in de race om het Witte Huis. Tot en met januari 2001 was Hillary de ‘First Lady’ van de Verenigde Staten.

Lees ook: Obama: Clinton zal een uitstekende president zijn

Een voormalige presidentsvrouw als president?
Simpel gezegd: ja. Maar Hillary laat al lang zien veel in haar mars te hebben. Ze was een zeer invloedrijke First Lady, die zich onder meer stortte op de hervorming van de gezondheidszorg. Toen Bill als president afzwaaide, begon Hillary een eigen politieke carrière. Ze werd in november 2000 gekozen tot senator voor de staat New York. Nog niet eerder schopte een presidentsvrouw het tot de Senaat, en nog niet eerder had New York een vrouwelijke senator. In januari 2009 werd ze minister van Buitenlandse Zaken, in de eerste ambtstermijn van president Barack Obama.

Droomkandidaat?
Dat zou je denken. Toch zijn er smetjes op het indrukwekkende cv van Hillary. Haar droom om als First Lady elke Amerikaan aan een betaalbare gezondheidsverzekering te helpen, liep desastreus op de klippen in het Congres. In New York klonk kritiek over haar kandidatuur voor de Senaat, omdat ze er slechts (sinds kort) een huis bezat en helemaal niet zou wonen.

Lees ook: Joe Biden (72) wil misschien toch Obama opvolgen

Bill bedroog haar toch?
Met stagiaire Monica Lewinsky. Bill overleefde in 1998 ternauwernood een afzettingsprocedure in het Congres vanwege liegen over het seksschandaal. Voor de buitenwereld steunde Hillary haar man, maar achter de schermen was het oorlog. De president zou door zijn vrouw een keer tot bloedens toe met een boek geslagen zijn. Het lijkt erop dat Bill om een scheiding te voorkomen heeft beloofd om de politieke ambities van Hillary na zijn presidentschap te steunen.

Faalde een eerste presidentskandidatuur niet?
Inderdaad. Hillary wilde in 2008 namens de Democraten het Witte Huis terugveroveren en George W. Bush opvolgen. Deze poging leek een gelopen race. Maar Hillary legde het op alle fronten af tegen de jonge, voor het grote publiek volslagen onbekende en minder kapitaalkrachtige Obama. De smeercampagne van de Clintons tijdens de voorverkiezingen werkte averechts. Nadat Hillary zich gewonnen gaf, omarmden zij en Bill de kandidatuur van Obama. Maar van echte liefde was nooit sprake.

Toch werd zij minister?
Mogelijk beloofde Obama haar de belangrijkste post in zijn kabinet, in ruil voor de steun van de nog altijd invloedrijke Clintons. Aanvankelijk was er niets dan lof voor Hillary als minister van Buitenlandse Zaken. Maar in de laatste weken van haar termijn werd ze tijdens een toespraak onwel, door vermoeidheid. De Republikeinse Clinton-haters openden de aanval op haar, vooral door de kwestie-Benghazi.

De kwestie-Benghazi?
Hillary zou in september 2012 de dreiging rond de aanval van Islamitische radicalen op het Amerikaanse consulaat in de stad Benghazi in Libië hebben genegeerd. Vier Amerikanen vonden toen de dood, onder wie ambassadeur Christopher Stevens. Toen Hillary voor een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden openheid van zaken moest geven, bleek dat zij indertijd via haar privémail had gecorrespondeerd. Deze mails hoeft zij officieel niet over te dragen. Dit voedt de theorie over een doofpotaffaire.

Lees ook: Clinton geeft openheid over e-mailaccount

Tegenstanders hoeven niet te klagen over munitie?
Absoluut niet. Daar komt nog bij dat het voor de Democraten sowieso niet eenvoudig is om het Witte Huis na 8 jaar te behouden. Kiezers vinden dat Obama de torenhoge verwachtingen niet heeft ingelost. Met name de vele jongeren en minderheden bleven de laatste stembusgangen daarom thuis. De Republikeinen hebben sinds november vorig jaar het gehele Congres in handen. De Democraten hebben dit keer zeker een absolute droomkandidaat nodig.

Maar?
Vlak de Clintons nooit uit. Dat Hillary zich in alle zeer moeilijke tijden staande hield, zegt veel over haar strijdbaarheid en politieke gehaaidheid. Veel Amerikaanse vrouwen blijven haar daarom als rolmodel zien. Dit kan Hillary in haar campagne uitbuiten. ‘Na 44 puinhoopmakende mannelijke voorgangers, gaat een eerste vrouwelijke president voor échte verandering zorgen’. Een gelopen race is het daarom óók voor de Republikeinen niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hillary Clinton: droomkandidaat, of juist niet?
Sluiten