Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 29 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Heldenacties en plunderingen op Mount Everest’

De zware aardbeving van zaterdag in Nepal heeft de gevaarlijke, maar avontuurlijke wereld op de Mount Everest letterlijk en figuurlijk kapotgeslagen. „Zo’n ramp maakt het beste los in mensen, maar ook het slechtste”, bericht de Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold op zijn blog. „Met gevaar voor eigen leven proberen klimmers elkaar te helpen. Maar ik heb ook plunderingen gezien in de restanten van spullen van mensen.”

Arnold overleefde de aardbeving, omdat door hevige sneeuw een klim op de berg Pumori was geannuleerd. Hij zat daardoor op een relatief veilige plek, in plaats van in de grootste lawine op het gebergte.

Lees ook: ‘Mount Everest lijkt op crashsite van vliegtuig’

Horrorverhalen

Terug in het basiskamp vernam de Nederlander ware horrorverhalen van klimmers die lawines op hogere plekken overleefden. „Verschrikkelijke verhalen over hoofdletsels, been-, rug- en armbreuken tot een oog dat niet meer in de oogkas zat.”

Het natuurgeweld heeft klimmen in het beroemde hooggebergte voorlopig onmogelijk gemaakt. „De klimroute is vernietigd. Drie artsen zijn omgekomen. Materialen zijn verdwenen. Verschillende organisaties zijn zwaar getroffen door de schokgolf. Sherpa’s zijn doodsbang. Een deel is gevlucht.”

Lees ook: Nepalese man dronk urine om 82 uur te overleven

Huiswaarts

Arnold is inmiddels veilig afgedaald van de Mount Everest. Via het vliegveld van het plaatsje probeert hij de Nepalese hoofdstad Kathmandu te bereiken. „Ik hoor dat het daar een waar slagveld moet zijn. Deze keer denk ik niet dat het overdreven is, helaas.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Heldenacties en plunderingen op Mount Everest’
Sluiten