Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 apr 2015 / 19:50 uur

Greenpeace beklimt boorplatform Shell

Actievoerders van Greenpeace zijn maandag op de Stille Oceaan aan boord geklommen van Shells boorplatform Polar Pioneer. Ze protesteren ermee tegen boringen in het Noordpoolgebied.

Lees ook: Greenpeace sloopt wereldberoemde Nazca-lijnen Peru

Het platform wordt momenteel versleept van Azië naar Alaska. Vanaf het platform wil Shell begin juni gaan boren in het Noordpoolgebied, stelt Greenpeace. De activisten belemmeren de navigatie niet, maar willen wel zo lang mogelijk op het platform blijven ‘om de wereld te laten zien wat Shell van plan is’.

Klimaatschade

Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland, maakt zich zorgen over de boorplannen van Shell. `Niet alleen moet de olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar. Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied te stoppen en op te ruimen."

Lees ook: Greenpeace mag Noordpooltanker niet hinderen

Shell bevestigt dat Greenpeace-mensen op het platform zijn geklommen. Zij brengen niet alleen de bemanning aan boord in gevaar, maar ook zichzelf, aldus een woordvoerder. Shell is met tegenstanders van de energiewinning bij Alaska in gesprek en zegt die standpunten te respecteren. "We keuren evenwel de illegale praktijken van Greenpeace af."

Reageer op artikel:
Greenpeace beklimt boorplatform Shell
Sluiten