Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 1 apr 2015 / 15:25 uur

Gemengde gevoelens bij celstraf treinagressor Almelo

Op het spoor is de veroordeling van de twee mannen die op 2 december een conducteur en een machinist van NS op het station van Almelo zwaar mishandelden met gemengde gevoelens ontvangen. „Hopelijk een 1 april-grap van de rechter”, schrijft een teleurgestelde conducteur op Twitter. „Wat mij betreft mag deze man rustig wat langer dan 12 maanden binnen zitten”, reageert bestuurder Wim Eilert van de vakbond VVMC.

De straf van 12 en 4 maanden cel is minder dan de 15 en 9 maanden cel die het Openbaar Ministerie twee weken terug had geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat de poging tot doodslag van hoofdagressor Jean C. niet bewezen werd geacht.

Lees ook: Twaalf en 4 maanden cel voor treinagressors Almelo

Schadvergoeding

C. (30) moet de door hem mishandelde conducteur nog wel 1360 euro schadevergoeding betalen. Zijn vriend Andrino J. (20) kreeg 4 maanden cel voor het aanvliegen van een te hulp snellende machinist plus het betalen van 600 euro schadevergoeding.

Voor Eilert kon de straf voor het duo ‘niet lang genoeg’ uitvallen. „De conducteur is tegen het hoofd geslagen en getrapt. Dit had veel erger kunnen aflopen.”

Lees ook: Zwakbegaafde treinagressor lacht minzaam op proces

Afschrikwekkend

Toch geeft de vakbondbestuurder de straffen als afschrikwekkende boodschap het rapportcijfer 7. „De aandacht voor het geweld in het ov en deze zaak doet mij goed. Dat helpt erg. Voor een 8 had de straf iets hoger moeten zijn. Maar het personeel is in principe blij dat er een uitspraak is. De betrokkenen kunnen het nu ook afsluiten.”

Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) noemt de celstraf ‘gerechtvaardigd’, maar durft niet te zeggen of het te laag is of juist volstaat. „De boete vind ik wel wat aan de lage kant. Van mij mogen boetes en schadevergoedingen voor hufterig gedrag schrikbarend hoog zijn.” De Boer moedigt NS als werkgever aan de schade te verhalen via een civielrechtelijke procedure.

Boetes

Daarnaast blijft De Boer hameren op hogere boetes voor zwartrijders, die het meeste geweld tegen ov-personeel veroorzaken. „Een boete van 35 euro vind ik niet in verhouding. Drie keer zwartrijden moet tot een treinverbod leiden. En als je geweld gebruikt kom je er direct niet meer in. Dan ga je wat mij betreft in het vervolg maar lopen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gemengde gevoelens bij celstraf treinagressor Almelo
Sluiten