Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 16 apr 2015 / 16:21 uur

‘Geen lijkenpikkers meer op crashsite MH17’

Opstandelingen en burgers snuffelen niet meer tussen de lichaamsdelen, persoonlijke eigendommen en wrakstukken van de MH17 in het oosten van Oekraïne. „De lijkenpikkers zijn weg”, zegt commodore Theo ten Haaf, die als militair adviseur betrokken is bij de bergingsmissie van het vermoedelijk neergeschoten vliegtuig.

De 24 Nederlandse, één Australische en vijf Maleisische onderzoekers hebben volgens Ten Haaf op dit moment ‘niet te klagen’ over medewerking in het rampgebied: „Alle afspraken worden nagekomen. Het team is niet opgevallen dat er van de één op de andere dag spullen verdwijnen.”

Gerotzooi

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakten na de crash in juli vorig jaar meerdere malen melding van verdwenen wrakstukken. Frequent troffen zij onbekenden aan die met spullen van slachtoffers en materialen van het toestel aan het slepen waren. Ook zagen journalisten regelmatig rebellen en inwoners ‘rotzooien’ met persoonlijke eigendommen, van portemonnees, paspoorten tot knuffels.

Lees ook: ‘Alles op alles om laatste resten MH17 te vinden’

Inmiddels wordt er ‘goed samengewerkt’ met de lokale autoriteiten en burgers op de crashsite, zei politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de vermoedelijk laatste bergingsmissie woensdag op het ministerie van Justitie in Den Haag. Hij benadrukte dat er niet en ook nooit zal worden onderhandeld of samengewerkt met de pro-Russische opstandelingen in het gebied.

Contact

Het contact met de rebellen loopt dagelijks via de OVSE. „De separatisten zijn bij elke controlepost aanwezig. Ze begeleiden en beveiligen ons. Maar meer ook niet. Dankzij de OVSE krijgt het onderzoeksteam nu elke dag ongehinderd toegang. Samenwerken doen we alleen met de autoriteiten ter plaatse, zoals de burgemeester, de brandweer, burgers en andere lokale partijen.

Ondanks een wapenstilstand, blijft de situatie voor het onderzoeksteam onveilig. Ten Haaf: „Ja, er is een bestand en de situatie is in het crashgebied aanzienlijk verbeterd. Maar we blijven erg op onze hoede. De beide partijen wantrouwen elkaar enorm. Ook wordt er weer militair materieel aangevoerd en regelmatig gevochten. Vannacht hoorden onze mensen nog artilleriebeschietingen en schoten van machinegeweren.”

Gevaarlijk

Ten noordwesten van de plaats Petropavlivka maken niet-geëxplodeerde raketten en mijnen de berging van wrakstukken erg moeilijk. „Dit is geen gebied om vrij rond te lopen”, aldus Ten Haaf. „Diverse wrakstukken kunnen we zien, maar zijn door de aanwezigheid van mijnen niet bereikbaar. We verwachten hier geen lichaamsdelen te vinden, maar we willen wel zo veel mogelijk gezocht hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geen lijkenpikkers meer op crashsite MH17’
Sluiten