Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 apr 2015

‘Geen drank meer voor jeugd in sportkantine’

Jongeren kunnen nog steeds te makkelijk aan drank komen in sportkantines. Het zou een hoop ellende schelen als de kantines strenger de hand houden aan de leeftijdsgrenzen. Daarom start sportkoepel NOC*NSF een campagne waarbij sportclubs bezoek krijgen van teams die uitleggen wat alcoholmisbruik voor jongeren voor gevolgen heeft.

Lees ook: KNVB: geen alcohol meer langs de lijn

Boegbeeld is Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van alcoholpoli’s. Hij was de eerste die alarm sloeg over jonge ‘comazuipers’. Hij zegt in zijn praktijk dagelijks jongeren te zien die blijvende schade overhouden aan overmatig drankgebruik.

Tips

De teams gaan vanaf september twee keer per maand op pad. Ze spreken dan met besturen van sportclubs, jeugdcoaches en barvrijwilligers. Die krijgen tips hoe ze de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol kunnen handhaven. Ook zijn er instructievideo’s waarin lastige situaties aan de bar worden nagespeeld en getoond wordt hoe je jongeren op de goede manier naar hun legitimatie vraagt en hoe je het beste ‘nee’ kunt verkopen.

In eerste instantie doen vier grote sportbonden mee: voetbalbond KNVB, hockeybond KNHB, tennisbond KNLTB en korfbalbond KNKV. Later volgen ook andere sportbonden. De bonden krijgen als beleidsmakers deze zomer al bezoek van de voorlichtingsteams.

Lees ook: Feesten en partijen in sportkantines in Amstelveen aan banden

Staatssecretaris Martin van Rijn (Sport) maakte het initiatief, waar zijn departement flink aan meebetaalt, zaterdag bekend tijdens de finale van de Korfbal League in Ahoy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Geen drank meer voor jeugd in sportkantine’
Sluiten