Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 18 apr 2015

Geen astma-aanvallen meer dankzij speciaal eiwit

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een eiwit ontdekt dat een astma-aanval zou kunnen voorkomen. Daarmee zou een half miljoen mensen in Nederland geholpen zijn.

“Dit is ontzettend goed nieuws voor iedereen die astma heeft”, zegt Jelmer Krom van het Longfonds tegen RTL Nieuws. “Astma-aanvallen zullen snel verleden tijd zijn voor alle patiënten, wat voor vorm van astma ze ook hebben. Jong en oud hebben hier baat bij.”

Astma blijft

Het ‘Pim1 kinase’-eiwit laat de virussen die astma-aanvallen veroorzaken verdwijnen. De astma zelf is er dus nog wel, maar de aanval verdwijnt.

In Nederland heeft een half miljoen mensen astma, vooral kinderen hebben er last van. Elk jaar worden duizenden kinderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een zware aanval. "Een astma-aanval wordt veroorzaakt door een virus. Bijvoorbeeld bij een griep of verkoudheid. De behandeling heeft zich lange tijd op de symptomen gericht, zoals benauwdheid. Voor het eerst wordt nu de bron van de aanval aangepakt", aldus Krom.

Lees ook: Astma de wereld uit dankzij wormen

Mensen met bronchitis of COPD hebben pech, het eiwit werkt niet voor hen. "Bij astma overreageren de longen door een prikkel. Astma-aanvallen ontstaan door virussen. Die kunnen we door het eiwit nu gaan aanpakken. Bij bronchitis en COPD zijn de longen echt stuk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen astma-aanvallen meer dankzij speciaal eiwit
Sluiten