Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 14 apr 2015 / 10:28 uur

‘Fietsers rijden als gekken!’

Het is allemaal de schuld van de fietsers zelf. Dat het aantal ongelukken met fietsers niet verder afneemt is te wijten aan het gedrag van henzelf. Althans, dat is de mening van vele lezers die reageren op het pleidooi van de Fietsersbond om een systeem in auto’s in te bouwen waardoor die niet harder kunnen dan de maximumsnelheid.

"Ze rijden als gekken!", laat een Amsterdammer weten. "En als ze ook maar een klein beetje moeten afremmen of van hun baan moeten wijken, kijken ze je woedend aan. Kennelijk is het de bedoeling dat fietsers in één rechte lijn, zonder te stoppen naar hun eindbestemming rijden. Al het overige verkeer moet daar maar rekening mee houden."

Ze zijn asociaal

Erik Tolsma noemt fietsers ronduit asociaal. "Na het invoeren van de nieuwe wet, dat fietsers altijd voorrang hebben, is alles goed mis gegaan. Fietsers, en dat is het grootste deel, geven absoluut weinig tot niet aan waar ze naar toe gaan. Daar bedoel ik mee dat het tentakel, wat men arm noemt, gewoonweg niet uitgestoken wordt. Om maar te zwijgen over het chatten en met 4 man naast elkaar rijden. Dat is ook aan de orde van de dag. Houd eens op om alle verantwoording bij de automobilist neer te leggen. Fietsers zijn evengoed verantwoordelijk voor de veiligheid maar daar wordt niet over gesproken. Jammer, fietsers zijn over het algemeen de meest asociale weggebruikers die ik ken."

Moninque laat via de mail weten dat het gedrag van fietsers voor gevaar zorgt. "Geen licht in de avond, door rood rijden en ook bellen op een fiets zijn aan de orde van de dag."

Verbod op sms’en

Ook vanuit Groningen een mail, van Agnes Stech, met klachten over fietsers: "Ga eerst bij de fietsers zelf de volgende zakken goed regelen: Verplichte cursussen organiseren met verkeersregels voor alle fietsers, richting altijd aangeven met uitgestoken arm, verplicht goede fietsverlichting voor en achter, verbod op telefoneren/sms’en/internetten op de fiets en voorrang aan de voetgangers geven op zebrapad. Dan hebben we in Nederland tenminste 50 procent minder fietsers-ongelukken in het verkeer."

Lees ook: Fietsersbond wil rem op gaspedaal

De Fietsersbond pleit voor de invoering van Intelligente Snelheidsassistentie (ISA) in auto’s, waardoor die het gaspedaal niet verder kunnen intrappen dan de maximumsnelheid toelaat. Op Metronieuws.nl blijkt uit een poll voorlopig dat de meesten het hier niet mee eens zijn. ‘Ik bepaal zelf wel hoe hard ik rijd’, is vooralsnog de mening van het overgrote deel van de stemmers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Fietsers rijden als gekken!’
Sluiten