Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 apr 2015 / 06:25 uur

Eindexamen doen? Eerst je horloge inleveren

In hun strijd tegen examenfraude gaan scholen steeds verder. Met de komst van de smartwatch zijn ook horloges veranderd in een potentieel spiekbriefje. Om frauderen onmogelijk te maken, worden niet alleen mobieltjes, maar ook horloges daarom steeds vaker helemaal verboden tijdens examens.

Trend

Een aantal hogescholen deed dit al wat langer, maar ook op de middelbare school gaan horloges nu in de ban, weet Adri van der Ven, van het College voor Toetsen en Examens. „Na de mobieltjes en de grafische rekenmachines zijn met de komst van de smartwatch ook horloges een probleem geworden. Het is dit schooljaar duidelijk een trend om deze dan maar helemaal te verbieden tijdens de examens.”

Lees ook: Miljoenenschade op school door cybercrime

Want voor leraren blijkt het onmogelijk om te controleren welk horloge alleen maar de tijd aangeeft en welk apparaat contact maakt met een mobiele telefoon.

Van der Ven waarschuwt wel dat zo’n verbod goed vastgelegd moet worden. „De eerste rechtszaak is al gevoerd, nadat een leerling zijn horloge af moest doen voor het examen. Dit was niet duidelijk beschreven in de regels van de school en had daarom ook niet zomaar geëist mogen worden.”

Waarschuwing

Het verbieden van horloges is niet de enige manier waarbij scholen zichzelf voorbij kunnen lopen. Sommige scholen zijn inmiddels zo wanhopig door het gespiek dat zelfs apparaten worden ingezet die al het telefoonverkeer platleggen.

En dat gaat te ver, zo waarschuwt het Agentschap Telecom. Inspecteurs zullen tijdens de examens controleren of scholen niet stiekem illegale ’jammers’ gebruiken om alle gsm-signalen te storen. Doen ze dit toch dan kunnen zijn een flinke boete verwachten. Scholen die toch een technologische oplossing zoeken voor het spiekprobleem kunnen beter iets anders proberen is het advies. „Denk dan aan een GSM detector, waarmee ook de telefoons die niet vrijwillig zijn afgegeven kunnen worden ontdekt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindexamen doen? Eerst je horloge inleveren
Sluiten