Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 1 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Drankrijders blijven last houden van alcoholslot

Drankrijders die momenteel van hun alcoholslot af willen, kunnen dat wel vergeten. De Raad van State en de Hoge Raad zetten begin maart een streep door het alcoholslotprogramma, maar dat geldt niet voor oude gevallen, zo blijkt uit een uitspraak van de Haagse rechtbank.

Twee alcomobilisten hadden in een kort geding verzocht om het alcoholslotprogramma (ASP) te staken, zodat ze hun rijbewijs zouden terugkrijgen, maar de rechter gaat niet mee in die eis.

De twee moesten deelnemen aan het programma omdat ze betrapt waren achter het stuur met te veel alcohol op. Ze lieten het slot echter niet inbouwen omdat ze de kosten van zo’n 4000 euro dat niet konden betalen. Automobilisten die niet deelnemen aan het programma, mogen vijf jaar lang niet rijden.

Streep door slot

De rechter in Den Haag wil het programma in de al afgehandelde gevallen niet stopzetten. De drankrijders voelden zich tekort gedaan nadat de Hoge Raad en de Raad van State in zeer recente uitspraken om verschillende redenen een streep door het ASP hadden gezet.

De Hoge Raad vond dat mensen met een alcoholslot dubbel werden gestraft voor hetzelfde feit en de Raad van State oordeelde dat er onvoldoende ruimte was om het per geval te bekijken. Iedereen boven de 1,3 promille alcohol in zijn bloed, kreeg het slot. Maar voor de één had dat veel ingrijpender gevolgen dan voor de ander. Er zou meer rekening gehouden moeten worden met persoonlijke (werk)omstandigheden.

Lees ook: Duizenden zijn rijbewijs kwijt na weigeren alcoholslot

Klagers kunnen het wel vergeten, tenzij er al beroep was ingediend ten tijde dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) het slot had opgelegd.

Beslissing definitief

In het geval van deze twee drankrijders was dat niet het geval. Daardoor was de beslissing van het CBR in beide gevallen definitief geworden. De Raad van State heeft voor zulke afgehandelde gevallen uitdrukkelijk beslist dat herziening niet mogelijk is. Wel kunnen de automobilisten het CBR vragen om de oplegging van het slot opnieuw te overwegen, maar volgens de Raad van State is het CBR dat niet verplicht. Het CBR heeft al verklaard hiertoe niet bereid te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drankrijders blijven last houden van alcoholslot
Sluiten