Metro
Metro Nieuws 20 apr 2015 / 14:25 uur

Bootvluchtelingen zijn wanhopig en naïef

Wanhoop, maar ook een naïeve droom over werk en rijkdom. Een enorme stroom van mensen waagt dagelijks de oversteek via de Middellandse Zee naar Europa, vaak in volgepakte gammele bootjes. Alleen al in april verdrinken gemiddeld elke dag zo’n honderd bootvluchtelingen.

Terwijl de Europese politici wanhopig zoeken naar een oplossing, wordt de exodus door de chaos en het geweld in Noord-Afrika en het Midden-Oosten alleen maar groter. De levensgevaarlijke zeetocht waar mensensmokkelaars gouden bergen aan verdienen, schrikt vluchtelingen niet af.

Lees ook: Opnieuw schepen met migranten in nood

„De mogelijkheden liggen in Duitsland voor het oprapen. Ik ga lekker werken, geld verdienen”, vertelde de 20-jarige Kofi Owusu uit Ghana ooit in Metro voor hij in de plaats Kumasi aan een busreis begon richting een gevaarlijke bootreis.

Tocht

Maereg (19) uit Eritrea sprak vorig jaar in Metro over de helse reis die hij als 16-jarige jongen over de Middellandse Zee maakte, op zoek naar zijn al eerder naar Nederland vertrokken moeder.

Maereg (19) Foto:Marloes van Doorn

„Na drie dagen op zee ging de motor kapot en liep er water in de boot. We hebben een nacht met emmers moeten hozen voordat we gered werden. Mensen raakten in paniek, begonnen te vechten en te duwen. Zeven mensen werden doodgedrukt.”

Lees ook: Militaire actie lijkt enige oplossing na bootdrama

Het vasteland van Italië bleek na een redding door de Maltese kustwacht relatief eenvoudig te bereiken. „Ik heb me verstopt op de achterbank van een auto. Na 40 minuten waren we aan de overkant.”

Uiteindelijk arriveerde Maereg begin 2014 op Amsterdam Centraal, twee jaar na zijn vertrek uit Eritrea. Maereg had geluk: hij vond in Nederland zijn moeder en kreeg uiteindelijk een verblijfsvergunning.

Illegaliteit

Geluk is niet voor elke bootvluchteling weggelegd. Zelfs niet als zij er in slagen het ‘slechts’ 290 kilometer van de Libische kust gelegen Italiaanse eilandje Lampedusa te bereiken. Niemand houdt rekening met een leven als illegaal op straat en politici die twisten over een bed-bad-brood-regeling.

„Ik voetbal al mijn hele leven. Een jeugdvriend is naar België gehaald door een goede club. Hij verdient er veel geld en ik hoop dat ik daar ook aan de slag kan”, droomde de Ghanees Nana Aguei (25) ooit in Metro.

„Nederland heeft goede voorzieningen en regelingen. Mijn achtergrond als docent zal me helpen bij het vinden van een baan”, verwachtte zijn landgenoot Kwamena Ofori (29). „Ik wil graag in Engeland studeren. Economie ofzo. Het eerste wat ik doe als ik er ben is geld sturen aan mijn oma, die mij heeft opgevoed”, zei de 22-jarige Kwame Sifeh Samuel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bootvluchtelingen zijn wanhopig en naïef
Sluiten