Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 29 apr 2015 / 09:55 uur

‘Boete voor zwartrijden gelijkstellen aan diefstal’

De boete voor zwartrijden in de trein, bus, tram of metro moet gelijk worden gesteld aan delicten als diefstal. Een Kamermeerderheid van VVD en PvdA vindt de huidige boete van 35 euro voor mensen zonder geldig kaartje in de trein veel te laag. Kamerlid Betty de Boer (VVD) eist dat de standaardboete voor zwartrijden wordt verdubbeld, of zelfs verdrievoudigd.

Samen met PvdA’er Duco Hoogland heeft De Boer een motie ingediend waarin staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wordt opgeroepen de ‘milde’ zwartrijdboetes zo snel mogelijk ‘substantieel’ te verhogen. De twee pleiten ook voor verdubbeling van de boete voor zwartrijders die een tweede keer tegen de lamp lopen.

Lees ook: ‘Boete abonnementhouder voor zwartrijden mag niet’

Schijntje

Volgens De Boer loont reizen zonder kaartje op dit moment. „Er zijn mensen die bewust het risico nemen eens in de zoveel tijd betrapt te worden. Voor het parkeren op een invalideparkeerplaats krijg je een boete van 240 euro, en voor een karbonade die niet goed is kun je van de Warenwet 900 euro boete krijgen. De straf voor zwartrijden is in verhouding echt een schijntje. Je moet gewoon betalen in het ov.”

Geweld tegen treinpersoneel wordt in negen van de tien keer veroorzaakt door zwartrijders, zo blijkt uit cijfers van NS. De Boer verwacht dat deze lastpakken de trein door hogere boetes zullen mijden, of gewoon keurig voor een kaartje gaan betalen. „Je moet het minder aantrekkelijk maken om zwart te rijden. Mensen met een kaartje op zak hebben geen reden om de conducteur naar de keel te vliegen.”

Lees ook: Strenge conducteur kan in elke coupé boete geven

Coulance

Wel mogen conducteurs coulant zijn tegen reizigers die per ongeluk zonder kaartje in de trein zitten. „Bij een oma die vergeten is in te checken is er geen sprake van bewust zwartrijden. Hier moet je geen regels voor opstellen. Conducteurs kunnen prima zelf vaststellen of iemand een geldige reden heeft of niet. Zij zijn ervaringsdeskundig genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Boete voor zwartrijden gelijkstellen aan diefstal’
Sluiten