Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 apr 2015 / 10:18 uur

“Belofte politieposten op stations snel inlossen”

Niet alleen NS, maar ook de overheid moet vaart maken met de vorige maand gemaakte afspraken voor meer veiligheid voor treinpersoneel. Dat benadrukken FNV Spoor en VVMC. Zij eisen dat de politieposten snel terugkeren op de stations, zoals het ministerie van Veiligheid en Justitie beloofde na de zware mishandeling van een conducteur in Hoofddorp.

Beide spoorvakbonden hameren op de komst van extra conducteurs, zodat er voortaan op de onveilige uren altijd twee NS’ers door de trein lopen. Zij erkennen wel dat nieuw treinpersoneel niet van de ene op de andere dag is aangenomen en opgeleid.

Lees ook: Rotterdamse NS-conducteurs checken geen kaartjes

Tussenoplossing

Daarom vinden de bonden dat de belofte voor de terugkeer van vaste politieposten op twintig grotere treinstations snel moet worden ingelost. „Leden van het service & veiligheidsteam van NS kunnen dan direct worden vrijgemaakt voor veiligheid in de treinen”, zegt Huub van der Dongen van FNV Spoor. „Desnoods worden er als tussenoplossing externe beveiligers ingehuurd voor het toezicht op de stations.”

Om de agressie in de trein terug te dringen is niet ‘één zaligmakende oplossing’, zegt Wim Eilert van de VVMC: „Het is eenvoudig als het alleen om dichte poortjes, extra personeel en videobewaking zou gaan. Het hele afgesproken pakket is de sterkste stap in de goede richting. Maar we zijn geen dromers. Wij weten ook wel dat het geweld niet 100 procent is uit te bannen.”

Lees ook: ‘Burger inzetten tegen treingeweld’

Acties

De vakbonden praten donderdag met NS verder op het hoofdkantoor in Utrecht. Conducteurs van de standplaats Rotterdam begonnen woensdag met een publieksvriendelijk protest door die dag geen kaartjes te controleren. De bonden willen pas overgaan tot actie overgaan als de uitkomst van het overleg met NS niet naar hun tevredenheid is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
“Belofte politieposten op stations snel inlossen”
Sluiten