Job Halkes
Job Halkes Nieuws 23 apr 2015 / 11:52 uur

Bart van U. bekent: Ik stak mijn zus 40 keer

De planken voor het huis aan de Rotterdamse Oudedijk zijn de stille getuigen van het drama dat zich begin januari in de woning afspeelde. In die woning stak Bart van U. (39) zijn zus Loïs met 40 messteken dood. Volgens hem zelf was het zelfverdediging en moest hij zijn zus wel doden, zo bekende hij tegenover de politie. Vrijdag staat hij voor het eerst voor de rechter.

Bart van U. staat bekend als een verwarde man. Hij vindt dat hij zich moet beschermen tegen moslimterroristen, want die zouden het op hem hebben voorzien, zo verklaart hij meermaals. Maar een paar weken later blijkt zijn zus niet het eerste moordslachtoffer te zijn geweest. Oud –politicus Els Borst wordt in februari 2013 in haar garage omgebracht. Na een DNA-test blijkt Bart van U. de vermoedelijke moordenaar te zijn. Deze zaak komt pas in een later stadium voor de rechter.

Lees ook: Slepende familieruzie leidt tot gruwelmoord

Maar waarom kregen broer en zus ruzie? De twee hadden al lange tijd een slepend conflict dat tot voor de rechter toe werd uitgevochten. Loïs, directeur Maatschappij van de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard, wilde haar broer het huis uit hebben. Hij zou de laatste jaren enorme psychische problemen hebben. Volgens een bron dicht bij de familie werd zelfs het huis te koop gezet om een eind te maken aan de ruzie, maar toen dat op een veiling uit dreigde te draaien werd het pand teruggekocht. Bart zou werken op de scheepvaart, maar door zijn problemen steeds meer thuis zijn geweest.

Na de moord sloeg Bart op de vlucht. Pas na veel media-aandacht meldde hij zich op een politiebureau in Amsterdam. De rechtbank en het politiebureau zijn geen onbekende plekken voor de verdachte. Na de aanslagen op de Twin Towers in 2002 vindt Bart dat hij zichzelf mag bewapenen om zich te kunnen verweren tegen moslimterroristen. Hij bouwt een aardig wapenarsenaaltje op en zou zelfs in kogelwerend vest de straat op gaan.

Lees ook: Verdachte moord Els Borst ‘hekelde maatschappij’

In 2009 krijgt de politie een tip en valt het huis binnen van Bart. Zij vinden daar flink wat wapens. Van U. zelf wordt elders opgepakt met een geladen vuurwapen en twee messen. De rechtbank veroordeelt van U. tot drie jaar cel wegens verboden wapenbezit. Een vrij hoge straf, omdat de verdachte weigert mee te werken aan het behandelen van zijn geestesstoornis. De rechter laat doorschemeren dat hij vindt dat Bart een gevaar voor de samenleving is en dat hij zo lang mogelijk van straat moet worden gehouden. Van U. gaat tegen die uitspraak in cassatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bart van U. bekent: Ik stak mijn zus 40 keer
Sluiten