Metro
Metro Nieuws 8 apr 2015 / 09:23 uur

Amerikaanse agent vervolgd om moord op zwarte man

In North Charleston (South Carolina) wordt een blanke Amerikaanse agent vervolgd, omdat hij afgelopen zaterdag een zwarte man doodschoot. Volgens The Post and Courier is dat besluit dinsdag genomen, nadat een video was opgedoken waarop is te zien hoe de agent de man zeker acht keer in de rug schiet.

Arrestatiebevel

De 50-jarige Walter Scott zette het op een lopen bij een verkeerscontrole. Er stond een arrestatiebevel tegen hem uit. Agent Michael Slager verklaarde dat hij zou hebben geworsteld met de man, en zou hebben geschoten toen hij zich bedreigd voelde. Op de video is te zien hoe Slager schiet, terwijl Scott zeker tien meter verderop wegrent van de agent. Het filmpje zou zijn gemaakt door een omstander. Volgens CNN was het slachtoffer niet gewapend.

Lees ook: Moordende blanke agent kan de doodstraf krijgen

Slager, die meer dan vijf jaar diende in North Charleston, wordt moord ten laste gelegd, zei burgemeester Keith Summey dinsdag. "Als je fout zit, zit je fout. Als je een fout besluit neemt, ongeacht of je nu agent bent of burger, dan zul je met dat besluit moeten leven.” De FBI en een afdeling van het Ministerie van Justitie die toezicht houdt op burgerrechten, hebben aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken.

 Dader Michael Slager. Foto: EPA

Advocaat

De advocaat van de politieman, David Aylor, heeft na het zien van de video afscheid van hem genomen. "Ik ben hier op geen enkele wijze meer bij betrokken." In een verklaring van eerder deze week stelde hij nog dat Slager uit noodweer had gehandeld. Scott zou zijn taser hebben losgerukt bij de worsteling en daarom voelde de agent zich bedreigd, zo luidde het verhaal.

Het incident komt op een moment dat in de Verenigde Staten hevig wordt gediscussieerd over het geweld van blanke agenten richting zwarte, vaak ongewapende Amerikanen. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Het incident leidde in het hele land tot protesten en rellen. Recentelijk bleek dat agenten in Ferguson jarenlang buitensporig veel geweld hebben gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Als gevolg daarvan stapten onder meer de chef van de politie en de stadsmanager van Ferguson op.

Let op: Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse agent vervolgd om moord op zwarte man
Sluiten