Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 19 mrt 2015 / 10:19 uur

Zonsverduistering in groot deel van het land te zien

De eclipsbrilletjes kunnen tevoorschijn worden gehaald. De zonsverduistering zal morgen in een groot deel van het land namelijk wel te zien zijn, zo voorspelt MeteoGroup.

KNMI was woensdagochtend nog pessimistisch, omdat door verwachte bewolking de zonsverduistering nauwelijks te zien zou zijn, maar volgens MeteoGroup zal een groot deel van het land waarschijnlijk vrij blijven van wolken. ,,Hoewel er wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen trekken, lijkt de zuidoostelijke helft van het land daarvan gevrijwaard te blijven."

Waar?

Oftewel, in met name Brabant, Gelderland en Limburg, maar ook delen van Zeeland, Utrecht en Overijssel is de eclips tussen 9:30 uur en 11:45 uur waarschijnlijk goed te zien. Meteorologen van Weeronline.nl, denken ook dat het midden en het zuiden, met uitzondering van Zuid-Limburg, de grootste kans maken op helder, zonnig weer. ,,Maar als het even tegenzit, is het in het hele land grijs."

De maan schuift vrijdag vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs en daardoor zal tijdens het hoogtepunt om 10:37 uur ruim 80% van de zon achter de maan verdwijnen.

Bril

Onbeschermd naar de eclips kijken, kan grote en blijvende schade in de ogen veroorzaken, dus een eclipsbrilletje is aan te raden. De volgende keer dat we een vergelijkbare eclips in Nederland kunnen meemaken is in 2026.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zonsverduistering in groot deel van het land te zien
Sluiten