Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 4 mrt 2015 / 09:58 uur

Zelfsturende auto is gevaar voor humeur

Zelfsturende auto’s zullen het humeur van mannen, en ook vrouwen, danig beïnvloeden. Op het moment dat je mensen het autorijden ontneemt, verliezen ze een belangrijke uitlaatklep voor hun frustraties.

"Ik zeg altijd: twee dingen moet je nooit afschaffen. Voetbal en autorijden", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Vraag mensen maar eens of ze liever zelf rijden of ernaast zitten. Vrijwel iedereen rijdt liever zelf."

Lees ook: Rijbewijs straks niet meer nodig

Tertoolen onderkent dat het natuurlijk ook wel eens fout gaat met voetbal en autorijden. "Ja, zaken zoals in Rome met de Feyenoordsupporters en verkeersongelukken zijn voorbeelden dat het mis gaat. Maar de maatschappelijke waarde van autorijden is gigantisch. Het is een bliksemafleider van jewelste. Mensen raken frustraties kwijt tijdens autorijden."

De ontwikkeling van zelfsturende auto’s gaat momenteel razendsnel. De eerste exemplaren zijn al getest en de verwachting is dat binnen enkele jaren er meerdere auto’s rondrijden zonder bestuurder. De eigenaren daarvan hebben dus ook geen rijbewijs nodig en er kan gewoon worden doorgewerkt tijdens het autorijden.

Leeftijd

Maar hoe oud mag iemand dan eigenlijk zijn die in een zelfsturende auto zit? "Daar is nog geen uitspraak over gedaan", laat een woordvoerder bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weten.

Volgens Tertoolen zijn er geheel nieuwe regels nodig omtrent leeftijd, capaciteit en kunde. Hij vindt verder dat veel nadelige aspecten van het zelfrijdende voertuig onderbelicht blijven.

Banenverlies

"Behalve het gedrag van de mensen, zit je ook met banenverlies van rijinstructeurs, bij schadebedrijven en verzekeringsmaatschappijen. En wat als er toch een keertje iets mis gaat? Wie is dan verantwoordelijk voor de schade?"

Maar het belangrijkste vindt Tertoolen dus het psychologische effect en de maatschappelijke gevolgen daarvan. "Het klinkt wellicht wat overdreven, maar wat gaan mensen doen als de uitlaatklep van de auto wegvalt om hun frustraties te botvieren? We hebben veel primaire driften te beteugelen."

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet erg in op de introductie van de zelfsturende auto en wil dat Nederland voorloper wordt. "Het valt me daarbij op dat constant de welopgevoede ambtenaar of kantoormedewerker aan het woord is die oh zo graag tijdens zijn reis wil werken. Maar dat is een kleine elitegroep. Het overgrote deel van de mensen zit heel anders in elkaar. De auto heeft een status. Op de camping wordt graag gesproken over de nieuwste modellen en hoeveel en hard men wel niet rijdt. Bij volledig zelfsturende auto’s, die ook zelf de snelheid bepalen, valt alle charme daarvan weg", aldus Tertoolen.

Nederland is het eerste land waar een zelfrijdende auto de weg op mag

  • Dat zal eind van dit jaar gebeuren in Gelderland. Daar gaan er zelfrijdende auto’s pendelen tussen Wageningen en Ede.

  • In een controlekamer in Ede wordt ingegrepen als er iets mis gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zelfsturende auto is gevaar voor humeur
Sluiten