Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 10 mrt 2015 / 15:25 uur

Woensdag overleg ov-geweld op ‘onthoofd’ ministerie

De directie van NS voert woensdagavond overleg met twee betrokken bewindslieden over het aanhoudende en steeds extremer wordende geweld tegen conducteurs en machinisten. Ook spoorbeheerder ProRail en de spoorvakbonden zijn aanwezig bij het gesprek op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

NS en het treinpersoneel eisen dat er per direct permanent politie op de grote stations aanwezig is. Ook vinden ze dat er meer en vaker agenten op de kleinere stations aanwezig moeten zijn. Op lange termijn willen zij de verdwenen spoorwegpolitie terug, net als de opgedoekte vaste politieposten op de grote stations.

Zie ook: Dossier OV-geweld

Onrust

Het is door de crisis op het ministerie van Justitie echter de vraag of er tijdens het overleg veel te halen valt voor het spoorpersoneel, dat onmiddellijk harde maatregelen eist om veilig te kunnen werken. Door het opstappen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven is het ministerie sinds maandagavond namelijk plotseling onthoofd.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst neemt sinds dinsdag de honneurs voor de vertrokken Opstelten en Teeven waar. Naast de onrust rond het spoor, voert ondertussen ook de politie actie voor meer salaris. Agenten, die al 4 jaar geen loonsverhoging hebben gehad, schrijven sinds maandag als protest geen bekeuringen meer uit.

Aanpak

Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat Blok snel met geld gaat strooien om de veiligheid voor treinpersoneel te vergroten. Wel zou hij iets kunnen doen aan de overlast van draaideur-agressors in de trein, zoals zwervers en mensen met een psychische stoornis. Ook wil NS dat mensen die over toegangspoortjes springen of deze open trappen steviger beboet kunnen worden.

Lees ook: Toeteractie en warme reizigerssteun doet NS’ers goed

Bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur valt waarschijnlijk het meest te halen. Bijvoorbeeld een potje voor de roep om meer cameratoezicht op kleinere en middelgrote stations. Ook kan de bewindsvrouw NS een vrijbrief geven om de toegangspoortjes op ongeveer tachtig stations sneller te laten sluiten. Dit moet zwartrijders als grootste geweldsplegers uit de trein weren.

Maatwerk

Tegenstribbelende wethouders proberen in enkele steden dit voornemen tegen te houden, omdat zij vinden dat het station in hun stad een belangrijke doorgang van de ene naar de andere wijk is. Zo is in Leeuwarden CDA-wethouder Thea Koster ‘faliekant’ tegen afsluiting van het station. Ook Leiden is een bekend probleemgeval. Mansveld kan toezeggen om soepel om te gaan met de aan NS opgelegde verplichting voor lokaal maatwerk.

#iksteunhetnspersoneel Tweets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woensdag overleg ov-geweld op ‘onthoofd’ ministerie
Sluiten