Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 12 mrt 2015 / 09:03 uur

‘Wet reduceert vrouw Iran tot babymakende machine’

Met een nieuw wetsvoorstel in Iran dreigen vrouwen wat betreft hun rechten weer tientallen jaren terug in de tijd te worden geworpen. Daarvoor heeft Amnesty International woensdag gewaarschuwd, meldt The Daily Mail.

Wetsvoorstellen

De mensenrechtenorganisatie stelt dat een eerste wetsvoorstel de toegang tot anticonceptie zou beperken, waardoor vrouwen zich gedwongen zullen voelen tot onveilige abortus. Een tweede wetsvoorstel, dat volgende maand wordt besproken, zou ervoor zorgen dat vrouwen die geen kinderen willen of kunnen krijgen, voor veel banen niet meer in aanmerking komen.

Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty stelt dat de voorgestelde wetten “discriminerende praktijken verschansen” en “de rechten van vrouwen en meisjes in Iran tientallen jaren terugwerpen”. “De autoriteiten promoten een gevaarlijke cultuur waarin vrouwen hun belangrijkste rechten kwijtraken en worden gezien als ‘babymakende machines’ in plaats van mensen met grondrechten om keuzes te maken over hun eigen lichaam en leven.”

Verdubbeling bevolking

De wetsvoorstellen zijn het directe gevolg van een oproep van de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei, die wil dat de Iraanse populatie binnen 50 jaar wordt verdubbeld tot 150 miljoen. Iraanse functionarissen hebben tevens hun zorgen geuit over de vergrijzing van de bevolking.

Het eerste wetsvoorstel zou vrijwillige sterilisatie verbieden en maakt een einde aan overheidssubsidies voor contraceptieve diensten. Het tweede voorstel verplicht zowel publieke als private werkgevers voorrang te geven aan mannen en vrouwen met kinderen bij bepaalde banen. Ook een echtscheiding zou door het voorstel worden bemoeilijkt, waardoor vrouwen volgens Amnesty meer risico lopen slachtoffer te worden van huiselijk geweld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wet reduceert vrouw Iran tot babymakende machine’
Sluiten