Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 25 mrt 2015 / 14:09 uur

‘We mogen blij zijn dat criminelen slecht mikken’

Het politiewerk is de afgelopen jaren enorm verhard, zo ondervinden agenten. ”We mogen nog blij zijn dat veel criminelen niet zo goed kunnen mikken, maar nu ze vaker met machinegeweren gaan zwaaien, wordt de kans steeds groter dat we een keer geraakt gaan worden.”

Fred Driessen van politiebond ANPV vindt dat de werkzaamheden van politiemensen inmiddels niet meer in verhouding staan met de verdiensten. Daarom zijn er donderdag en vrijdag opnieuw acties om meer salaris af te dwingen.

Die acties bereiken de NS-stations. Donderdag en vrijdag zullen agenten op 20 grote stations in Nederland, waaronder Amsterdam en Utrecht CS informatieflyers uitdelen en het publiek informeren omtrent hun reden van onvrede over het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarnaast zal er vrijdag weer een lawaaiprotest plaatsvinden.

Bloederige afrekeningen

Driessen is zelf al 39 jaar werkzaam bij de politie. Momenteel werkt hij in Amsterdam-West, het gedeelte van de hoofdstad dat de afgelopen maanden regelmatig het toneel was van bloederige afrekeningen. Zo vond er in de Staatsliedenbuurt een waar wild-west tafereel plaats waarbij criminelen elkaar, maar ook politiemensen met kalashnikovs onder vuur namen.

”Ons werk is niet meer te vergelijken met jaren geleden”, zegt Driessen. ”De maatschappij is verhard, criminelen steeds zwaarder bewapend. Daar moet een redelijke beloning tegenover staan. Het gevaar, het onregelmatig werken; dat zijn zaken waar een bepaald salaris tegenover moet staan.”

Gesprekken vruchteloos

Maar tot dusverre is het ministerie onvermurwbaar. Na vier jaar stilstand in salaris zit er wel een lichte verhoging in het vat, maar dat is niet het bedrag (minstens 100 euro netto per maand) dat de politie zelf voor ogen heeft. Nadat eerst de onderhandelingen met minister Opstelten op niets uitliepen, lijken vooralsnog ook de gesprekken met zijn opvolger vruchteloos.

Lees ook: Politie zet iedere vrijdag sirenes aan

”We hadden ook eigenlijk weinig hoop dat de wisseling van de wacht iets zou opleveren”, zegt Driessen. ”Je zit in feite toch met dezelfde mensen rond de tafel.”

Hoewel de leiding van de Nationale Politie geïrriteerd raakt over de acties, piekeren de bonden er niet over om ermee op te houden. Zo worden er minder bekeuringen uitgedeeld, werken agenten alleen nog over als dat strikt noodzakelijk is en zijn er de lawaaidemonstraties waarbij sirenes en toeters worden gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘We mogen blij zijn dat criminelen slecht mikken’
Sluiten