Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 8 mrt 2015 / 18:19 uur

Wat moet je weten over de comeback van de wolf?

Voor het eerst in meer dan een eeuw is er duidelijk bewijs dat er een wolf rondloopt in Nederland. Het beest is zaterdagochtend gezien ter hoogte van Noord-Sleen in Drenthe. Zondagochtend werd hij opnieuw gesignaleerd, dit keer in de gemeente Aa en Hunze ten oosten van Assen.

Roedels tegelijk

Wolven leefden tot 150 jaar geleden gewoon met meerdere roedels in Nederland, maar ze gingen er volgens wolvenkenners vandoor omdat ze hun leven niet zeker waren. De wolf werd toen bestreden omdat die hondsdolheid verspreidde, een ziekte die toentertijd ook voor mensen gevaarlijk was. Bovendien smulden de wolven van de destijds nog bescheiden Hollandse veestapel, die daardoor steeds bescheidener werd.

Te vroeg gejuicht

Twee jaar terug werd al eens een dode wolf gevonden in het dorpje Luttelgeest in de Noordoostpolder. De dode wolf bleek echter tegelijkertijd een dode mus, met name voor wolvenwatchers . Onderzoek van ondermeer Naturalis in Leiden wees uit dat het dier, waarin resten van kogels werden aangetroffen, er waarschijnlijk was neergelegd.

Lees ook: De wolf na 150 jaar terug in Nederland

Maar nu is er dus beeld als bewijs. De stichting Wolven in Nederland is hartstikke blij met de comeback van het roofdier, die vooral in Midden- en Oost-Europa voorkomt. ‘De natuur in Nederland wordt met de wolf weer een stuk completer’, aldus de stichting bij monde van Leo Linnartz. Hij heeft het over bonuseffecten die zich in ook in Duitsland hebben voorgedaan. ‘Grote roofdieren als wolven kunnen een sleutelrol in het ecosysteem vervullen’, zegt hij. Een en ander heeft te maken met het feit dat ‘wolven hun prooien niet helemaal opeten, waar aaseters zoals kraaien en marters dan weer van profiteren’.

Pubertijd

De kans is groot dat de wolf die in Drenthe rondloopt of rondliep – voor hetzelfde geld is hij weer terug naar Duitsland weten wolvenkenners – alleen is. Jonge wolven verlaten volgens diezelfde kenners gretig het ouderlijk huis en leggen dan makkelijk tweehonderd kilometer per dag af.

Gelukkig

Wolven zijn in principe niet gevaarlijk voor de mens, zo valt te lezen op de website van Wolven in Nederland. ‘Wolven vermijden contact met mensen. Bij een ontmoeting reageren ze met grote voorzichtigheid en zijn dan over het algemeen niet agressief’. Er staat ook wat je moet doen en laten wanneer je onverhoopt een tegen het lijf loopt. ‘Behandel een wolf met respect en houdt voldoende afstand tot het dier, net als bij alle grote wildlevende dieren’. Onder de vraag wat je moet doen wanneer je een wolf tegenkomt, antwoordt de stichting: ‘Jezelf gelukkig prijzen!’

Lees ook: Terror-oehoe slaat weer toe, krantenbezorger gewond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat moet je weten over de comeback van de wolf?
Sluiten