Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 23 mrt 2015

‘Verplicht informatie op homeopathisch middel’

Het is onacceptabel dat we in Nederland in de winkel niet meer kunnen zien waar homeopathische middelen voor zijn bedoeld. Dat vindt het gros van de consumenten, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau MetrixLab.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verbood in 2012 uitleg op de verpakkingen en in de bijsluiter van homeopathische middelen zolang de werking niet wetenschappelijk is bewezen.

Cruciaal

Acht op de tien Nederlanders willen dat er een eind aan dit verbod komt. Ruim twee derde van de mensen gebruikt soms een homeopathisch middel. Drie kwart noemt aanduidingen zoals ‘bij griep of verkoudheid’, ‘bij stijve spieren en/of gewrichten’ en ‘bij slaapproblemen’ cruciaal om het juiste middel te kiezen.

Gehoor

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland en Neprofarm (leveranciers van zelfzorggeneesmiddelen), die opdracht gaven voor het onderzoek, hopen dat Schippers snel gehoor geeft aan de wens van de consument. „Mensen staan nu als het ware geblinddoekt voor de schappen, terwijl ze dat duidelijk niet willen”, zegt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm.

„Je kunt hen niet langer afhankelijk laten zijn van de kennis en welwillendheid van medewerkers in de drogist of apotheek. Wij willen informatie op homeopathische middelen daarom verplichten.”

Consumentenbond

De Consumentenbond deed eerder al een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om zich nog eens te buigen over de (on)begrijpelijkheid van deze regeling voor consumenten.

„Wat heb je er aan dat er producten in het schap staan als er niet op staat wat je ermee moet?”, zei Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vorig jaar.

Lees ook: Prins Charles lobbyde voor homeopathie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Verplicht informatie op homeopathisch middel’
Sluiten