Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 mrt 2015 / 14:56 uur

Verkopers e-sigaret blij met leeftijdsgrens

De Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) is blij met het plan van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de regels rond e-sigaretten aan te scherpen. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. En dat geldt ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine, zo schreef Van Rijn maandag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: E-sigaret in de ban voor minderjarigen

Verkopers

Het plan wordt omarmd door Nederlandse verkopers van e-sigareten die bij de branchevereniging Esigbond zijn aangesloten. „Wij willen al drie jaar dat er een leeftijdsgrens komt voor het kopen van e-sigaretten”, zegt Roel Fresow, voorzitter Esigbond. „Al onze leden houden zich ook al aan deze regel. Helaas zijn er ook verkopers in ons land die wel aan kinderen verkopen. Daarom zijn wij blij verrast met deze aangekondigde wijziging.”

Schadelijk

Blij zegt de bond ook te zijn met het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat maandag werd gepubliceerd. De conclusie van dit onderzoek luidt dat de e-sigaret wel degelijk schadelijk is voor de gezondheid, maar minder ongezond is dan een ’gewone’ sigaret. „Ook dat is wat wij al jaren zeggen”, zegt Fresow. „Wij zijn blij dat het nu ook door het RIVM zo wordt gesteld. Niemand in onze branche heeft ooit beweerd dat een e-sigaret gezond is. Wat wij wel zeggen is dat e-roken beter is dan het alternatief: tabak roken.”

Lees ook: RIVM: Damp van e-sigaret schadelijk

Kanker

Inhalatie van de schadelijk stoffen die vrijkomen bij het ’roken’ van een e-sigaret kan volgens het RIVM-onderzoek leiden tot schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van dit onderzoek dat e-sigaretten, met en zonder nicotine, zo onveilig zijn dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Tegelijkertijd wordt erkend dat uit het onderzoek blijkt dat veel e-rokers eerst tabak rookten en de e-sigaret gebruiken als middel om minder of zelfs helemaal geen tabak meer te roken. Maar de NVWA onderstreept dat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. Zij vreest dat het roken van e-sigaretten de rookverslaving in stand houdt en mensen e-sigaretten langdurig zullen blijven gebruiken, in plaats van helemaal te stoppen met roken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkopers e-sigaret blij met leeftijdsgrens
Sluiten