Metro
Metro Nieuws 11 mrt 2015 / 07:15 uur

‘Vergunning monstertruck was in orde’

De veiligheidsvoorschriften die in de vergunning stonden voor het stuntevenement in Haaksbergen in september vorig jaar, waren voldoende. Met de kennis van nu was de vergunning ook afgegeven. Er is dan ook geen reden om de verleende vergunning alsnog te vernietigen.

Tot deze conclusie komen burgemeester en wethouders. Bij het evenement kwamen drie mensen om en raakten nog eens 28 mensen gewond, doordat een monstertruck rechtdoor in het publiek reed.

Bezwaar

Tientallen betrokkenen hebben bezwaar gemaakt tegen het afgeven van de vergunning. De gemeentelijke commissie bezwaarschriften adviseerde het college kortgeleden om de vergunning alsnog in te trekken, onder andere omdat het stuntterrein te klein zou zijn geweest. Dat advies heeft het college naast zich neergelegd.

"Ook al komt dat hard en kil over”, aldus burgemeester Hans Gerritsen. "Emotie vertroebelt de feiten. Die zijn dat welke vergunning dan ook niets had veranderd aan het ernstige ongeluk dat is gebeurd.”

Voldoende veiligheidsmarge

Volgens Gerritsen stond "nadrukkelijk” in de vergunning dat het publiek op een afstand van minstens 10 meter achter dranghekken moest staan. "Dat is een voldoende veiligheidsmarge, zelfs als een stunt niet helemaal goed verloopt. Ook voor publiek dat in de rijrichting van de monstertruck stond.” Direct na het ongeluk was er veel kritiek op het feit dat in die rijrichting toeschouwers stonden. Maar Gerritsen zegt dat er niets was gebeurd als het voertuig na de stunt gewoon zoals normaal een bocht had gemaakt.

"Nu is de truck rechtdoor en sneller gaan rijden. Hoe dat kon gebeuren moet uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie blijken.”

Gerritsen erkent dat er meer informatie had moeten worden gevraagd over het optreden van de monstertruck. "Maar als dat wel was gebeurd, en ik had gehoord hoe de stunt ging en dat er een veiligheidsknop aan boord was, had ik het groene licht gegeven. Je kunt niet in de meest extreme scenario’s denken.”

Beroep

De bezwaarmakers kunnen beroep aantekenen tegen het handhaven van de vergunning. Dat heeft namelijk ook gevolgen voor eventuele aansprakelijkheid van de gemeente. Naar verwachting komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in mei met een rapport over het monstertruckdrama.

Reageer op artikel:
‘Vergunning monstertruck was in orde’
Sluiten