Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 17 mrt 2015

Vandaag erop of eronder voor ‘koning Bibi’

In het Midden-Oosten worden de parlementsverkiezingen in Israël dinsdag met spanning gevolgd. Het land kiest of het verder gaat met het beleid van Benjamin Netanyahu, waarin een eigen staat voor de Palestijnen voorlopig onbespreekbaar is, aartsvijand Iran voor geen cent wordt vertrouwd en zelfs confrontaties met boezemvriend de Verenigde Staten niet uit de weg worden gegaan.

Netanyahu, die van 1996 tot 1999 voor het eerst als premier de baas was in Israël, kan met een verkiezingszege geschiedenis schrijven. Met een nieuwe regeerperiode ligt het record als de langst zittende Israëlische premier voor de 65-jarige ‘koning Bibi’ voor het grijpen.

Opvallend genoeg begon dit premierschap in 2009 met een nederlaag voor Netanyahu. Zijn rechtse Likud-partij verloor de parlementsverkiezingen toen nipt van het meer gematigde Kadima. De toenmalige partijleider Tzipi Livni slaagde er echter niet in een coalitie te vormen. Netanyahu greep vervolgens zijn kans en smeedde een rechts kabinet.

Welke kandidaten zijn interessant om dinsdag te volgen?

Benjamin Netanyahu (Likud)
In 2009 zette Netanyahu nog in op een gematigd rechtse koers en economische hervormingen in Israël. Hij was onder meer voorstander van een Palestijnse staat. Die moest dan gedemilitariseerd zijn en Israël erkennen. Voor zijn vierde termijn als premier is veiligheid zijn speerpunt. Netanyahu weigert het Israëlische leger uit de Westbank terug te halen en een eigen staat voor de Palestijnen is inmiddels onbespreekbaar. Iran ziet hij als grootste dreiging.

Over de grote van die dreiging wordt in eigen land getwijfeld. Ook is er kritiek op zijn omstreden toespraak in het Amerikaanse Congres en het constante geruzie met president Barack Obama. Toch draait het in deze verkiezingen vooral om het economische beleid. De Israëlische kiezers liggen vooral wakker van de lage lonen en hoge inflatie in hun land.

Yitzhak Herzog (Zionistische Unie)
De centrumlinkse alliantie van de Arbeidspartij van Yitzhak Herzog en Hatnuah van Tzipi Livni is in de peilingen de grootste uitdager van Netanyahu’s Likud. Als leider van de Zionistische Unie veranderde Yitzhak Herzog van een saaie telg uit een politieke familie in een sterke oppositieleider. Hij maakt goede kans om in de voetsporen te treden van zijn vader Chaim, die van 1983 tot 1933 premier was van Israël.

De Zionistische Unie speelt tijdens de verkiezingen handig in op het sociale gemor in Israël. Het belooft de kosten van levensonderhoud stevig te verlagen. Er moeten de komende 5 jaar onder meer 300 duizend nieuwe woningen worden gebouwd. Over het veiligheidsonderwerp uit de partij zich nogal diplomatiek. Het spreekt over het ‘versterken van de relaties met de buurlanden’ en het herstellen van de door Netanyahu beschadigde banden met de VS en Europa.

Ayman Odeh (Verenigde Arabische Lijst)
Drie kleine partijen voor Arabische Israëliërs hebben zich voor deze stembusgang verenigd in een apart blok. De tot voor kort vrij onbekende jurist Ayman Odeh is uitgegroeid als boegbeeld van de mogelijk derde partij van het land. De linkse politicus uit de kustplaats Haifa zegt niet van plan te zijn zich aan te sluiten bij een coalitiekabinet. Hij wil in de Knesset vechten tegen discriminatie van de Arabische minderheid in Israël en zich sterk maken voor een Palestijnse staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vandaag erop of eronder voor ‘koning Bibi’
Sluiten