Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Tuincentra schuldig aan hennepteelt’

Tuincentra zijn vanaf nu medeschuldig aan illegale hennepteelt. Dat stellen de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt en Stichting Slachtoffer Hennepteelt in een reactie op de nieuwe Opiumwet waarin is vastgelegd dat iedereen die meewerkt aan de voorbereidingen voor een hennepkwekerij al strafbaar is.

De organisaties zijn fel voorstander van de aanpak van hennepteelt, maar vinden dat nu de verkeerde instanties er verantwoordelijk voor worden gesteld. "Het hek is van de dam", stellen de stichtingen. "Tuincentra, bouwmarkten, verhuurders; allemaal zijn ze medeaansprakelijk als er een hennepplantage is gevonden. Over hoe en wanneer iemand aansprakelijk is, dat laat de overheid in het midden. De overheid wijst enkel op de zorgplicht die burgers hebben om kwalijke zaken te melden."

Inspecties verlangd

De stichtingen vinden dat vooral verhuurders van huizen onevenredig hard worden aangepakt. "De afgelopen jaren hebben gemeentes op basis van het oude artikel 13-B va de Opiumwet panden gesloten terwijl de verhuurder of beheerder niet eens wist van een hennepkwekerij en dat de overheid regelmatige inspecties van de woningen verlangde. Verder kon iedere gemeente zelf bepalen op welke wijze zij invulling gaf aan de uitvoering van dit artikel."

Zo zijn er gemeentes die vinden dat als een huurder er niet is, de verhuurder maar met een sleutel naar binnen moet gaan voor een inspectie. "Dat is huis- of lokaalvredebreuk", stellen de woordvoerders. Ook willen gemeentes dat een verhuurder iedere maand bij zijn huurders moeten gaan controleren. "Dat is schending van het woongenot."

Website voor controles

De stichtingen hebben nu een nieuwe website geopend waarbij alle verhuurders en beheerders van vastgoed de controles die zij uitvoeren op hun vastgoed gratis digitaal kunnen registreren. De reden voor deze website is dat de overheid eisen stelt aan de zorgplicht die verhuurders hebben ten aanzien van het toezicht op hun vastgoed. "Maar diezelfde overheid is op geen enkele wijze transparant in welke mate en hoe verhuurders en beheerders deze controles moeten uitvoeren."

Lees ook: Plannen voor gereguleerde wietteelt

Dankzij deze website kan nu een verhuurder of beheerder aantonen wat hij precies aan inspecties heeft uitgevoerd. Als een verhuurder een verdachte situatie bemerkt bij zijn verhuurd vastgoed, kan hij via de website de melding laten registreren bij de politie of de fraudeteams van de energiemaatschappijen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Tuincentra schuldig aan hennepteelt’
Sluiten