Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 9 mrt 2015 / 17:00 uur

Toeteractie en warme reizigerssteun doet NS’ers goed

„Hartverwarmend.” Zo omschrijft de directie van NS de toeteractie van machinisten op maandagochtend. „Veel dank”, reageert topman Timo Huges, ook over de massale steunbetuigingen aan zijn treinpersoneel door reizigers op social media. De hashtag #iksteunhetnspersoneel was maandag de hele dag trending topic op Twitter.

Samen met zijn directiegenoten en het gehele personeel van het NS-hoofdkantoor trok Huges rond 9.00 uur naar Utrecht Centraal. Op de perrons verzamelden zich ook treinmonteurs, personeel van de stationswinkels en sympathiserende reizigers om de spontaan georganiseerde toeteractie van machinisten bij te wonen.

Geluidsorkaan

In het hele land lieten machinisten een minuut lang de toeter van hun trein loeien, om letterlijk een geluid te geven aan het alsmaar groeiende en extremer wordende geweld tegen treinpersoneel. NS’ers en reizigers spraken op social media van een ‘indrukwekkende’ geluidsorkaan.

De door machinisten zelf georganiseerde toeteractie, deed conducteurs veel. „Mensen kregen er kippenvel van”, zegt Evert Jan van de Mheen van vakbond CNV. „Dit doet het treinpersoneel echt wat, ook omdat het met alle steunbetuigingen van reizigers zo massaal was.”

Lees ook: Dossier OV-geweld

Oplossing

Het geweld in het ov van, met name, zwartrijders is met alle steunbetuigingen en acties alleen niet verdwenen. De NS-directie spreekt van een ‘maatschappelijk probleem’ dat het vervoersbedrijf niet in zijn eentje een halt kan toeroepen. „Wij willen dit echt samen met én vakbonden én politiek én onze OR oplossen, want grenzen zijn bereikt! Er zijn goede signalen uit Den Haag, waar we zeer blij mee zijn.”

Overleg

Naar aanleiding van de zware mishandeling van een conducteur bij Hoofddorp, voeren NS en de spoorvakbonden, eind deze week overleg met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Ook de ministers Ivo Opstelten van Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zijn hierbij aanwezig.

Vooral de druk op Opstelten is groot, omdat NS en de vakbonden de door hem van de stations weggehaalde politieposten en spoorwegpolitie terug eisen.

Dagelijks

Dagelijks krijgen gemiddeld twee NS’ers tijdens hun werk te maken met fysieke agressie, inclusief spugen en bedreigen. Vorig jaar werden er 774 gevallen geregistreerd, en 777 in 2013.

#iksteunhetnspersoneel Tweets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toeteractie en warme reizigerssteun doet NS’ers goed
Sluiten